90 nap tűzszünet

2019.05.21. 10:32

Rövid haladékot kaptak még a Huawei okostelefonok tulajdonosai

Világvége-hangulat uralkodik a hazai és külföldi Huawei közösségi oldalak és fórumok posztjain, néhányan már akár fillérekért is, de szabadulnának a készülékeiktől.

Richard Yu

Fotó: Fotó: Josep LAGO / AFP

Mint tegnap kiderült, Donald Trump elnök aláírt egy rendeletet, amellyel kereskedelmi tiltólistára tette a Huawei-t. Ennek következményeként bekövetkezett, amire nemhogy a felhasználók, de az iparági elemzők sem számítottak: a Google és vele az Android is elérhetetlen lesz a kínai cégnek, hiszen az operációs rendszert kiadó Google amerikai.

És a Google nélkül nem ér semmit az Android

Ezzel lényegében az a helyzet ált elő, hogy a már forgalomban lévő telefonok még elérik az operációs rendszer olyan alapvető összetevőit, mint a Gmail, a Google Térkép, a Youtube, s a Play áruház is, de a jövőben megjelenő Huawei készülékek már nem kapják meg ezeket.

S bár a jelenlegi készülékek használhatók maradnak, nem érkeznek rájuk biztonsági és operációs rendszer frissítések, fejlesztésük leáll. A Huawei azzal vigasztalja a vevőit, hogy van B tervük, s előállnak saját alkalmazás-áruházzal, de ilyen próbálkozással anno még a Microsoft is becsődölt, és újabban inkább az Androidhoz pártolt.

Rövid idő alatt elképzelhetetlennek tűnik egy, a Gooogle-ével vetélkedni képes áruházat és teljes rendszert felépíteni.

A felhasználók közül páran már szedik össze otthon a Huawei telefonok, okosórák, okos karpántok, mérlegek, routerek és más otthoni eszközök számláit, s a készülékek mielőbbi eladását tervezik, amíg még valamilyen áron meg lehet szabadulni tőlük.

A kapkodás érthető, mert a tiltás után senkinek sem akar majd a Huawei készülékeket venni.

Ebbe a légkörbe érkezett ma hajnalban a friss hír, hogy Washington 90 napra felfüggesztette a korlátozások hatályba lépését.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium úgymond „a könnyebb átmenet érdekében” függesztette fel a kínai távközlési óriásvállalat ellen hozott korlátozó intézkedéseket.

Ez csak egy haladék, nem több

Wilbur Ross miniszter közleményében azzal érvelt, hogy ezzel időt adnak a vállalatoknak a szükséges intézkedések meghozatalára, a minisztériumnak pedig arra, hogy kidolgozza hosszú távra szóló saját rendszabályait, amelyek megfelelnek a jelenleg a Huaweitől függő amerikai és külföldi távközlési szolgáltatók érdekeinek.

A felfüggesztés ideje alatt különleges engedélyt kell kérni a minisztériumtól a korlátozások alá eső termékek exportjához.

Szakértők szerint az intézkedéssel az Egyesült Államok a nem kívánatos, a céllal ellentétes hatások enyhítését akarja elérni. Megpróbálják megelőzni a hálózatok esetleges összeomlását – mondta egyikük.

Valami furcsán félresikeredett Amerikában?

Eredetileg csak arról volt szó, hogy – a két nagyhatalom között dúló kereskedelmi háború részeként – az amerikai fél számára túlzottan is megerősödő kínai óriást csak a hálózati területeken és az 5G fejlesztésekben akarják korlátozni.

Aztán hirtelen a mobiljaik is tiltólistára kerültek a Google-nek az amerikai jogszabály miatt elvégzendő kényszerű lépései nyomán.

A mobilkommunikáció, az IoT, a mesterséges intelligencia, az 5G fejlesztések terén mindinkább globális vezető szerepbe kerülő céget akarja visszavetni az amerikai döntés az állítólagos kínai kémtevékenység erősödése miatt.

A Statista diagramján szemlélteti, milyen tempójú fejlődést produkáló vállalatot akar megrogyasztani a rendelet. Az oszlopok a Huawei okostelefonos piaci részesedését szemléltetik százalékban.

Infographic: The Rise of Huawei | Statista

A Gartner piackutató szerint a vállalat tavaly több mint 200 millió okostelefonot értékesített, ami a globális értékesítés 13% -át teszi ki.

Kína és Ázsia nagy részén betöltött piacvezető pozíciója mellett a Huawei az elmúlt években az egyik legnépszerűbb okostelefon-márka lett Európában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten, bár az Egyesült Államokban még nem tett szert meghatározó szerepre.

Most még van 90 nap, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború ezen tűzvonalán esetleg sikerüljön valamilyen megegyezésre jutni.

Borítókép: AFP/ Josep Lago

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!