Valóságosabb, mint gondolnánk

2020.05.31. 12:29

Próbálja ki ebben a játékban, miként dokkolnak ma a SpaceX űrhajósai

A SpaceX készített egy internetes szimulátort, amit telepíteni sem kell, rögtön játszhatunk vele.

In this still image taken from NASA TV, NASA astronauts Bob Behnken (front) and Doug Hurley reach orbit on May 30, 2020, after launching from Kennedy Space Center in Florida. - The mission, dubbed "Demo-2," is the final test flight before NASA certifies the SpaceX spacecraft for regular crewed missions. (Photo by - / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA TV" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP / NASA TV

Fotó: AFP

Tegnap este sikeresen fellőtte az Egyesült Államok Űrkutatási Hivatala, a NASA az Elon Musk űrvállalkozása által fejlesztett SpaceX űrrakétát. A Crew Dragon a most is tartó 19 órás repülés után ér majd a Nemzetközi Űrállomásra:

a dokkolást ma délután élő adásban mi is bemutatjuk.

Addig is, ha szeretnénk – legalább az otthonunk biztonságából – kipróbálni, milyen ez az eddig csak filmeken látott, veszélyes manőver, most ide kattintva okostelefonon és számítógépen megtehetjük.

A szép animációval induló oldalon az Instructions menüpontban kaphatunk pár javaslatot, aztán az ablak bezárásával „Begin”, kezdődhet a küldetés veszélyes része.

A szimulátorral egyszerűsített formában ugyan, de az űrbeli gravitációs viszonyoknak megfelelően kell dokkolnunk az űrhajóval a Nemzetközi Űrállomáson.

Repülve célozzuk meg a zölden világító célt: mint a valóságban, nem szabad túl hirtelen mozdulatokat tenni.

A SpaceX azt tanácsolja, hogy mikor már 5 méternél közelebb vagyunk az állomástól, tartsuk a sebességet 0,2 méter/ másodpercen.

Akkor sikeres a dokkolás, ha az összes megjelenített korrekciós érték 0,2 alatt marad.

Ma délután Doug Hurley és Bob Behnken dokkolása – ha minden jól megy, automatikus lesz.

Ha valami közbejön, nekik is kézzel kell a hajót célpontra navigálni.

A Yotube-on már sokan közvetítették a saját szimulációs dokkolásukat, mint az alábbi videón is látható:

Érdemes lesz a délután elérhető cikkünket megnyitni, mert jóval a hajó 16:21-re tervezett dokkolása előtt a NASA élő videóján mutatjuk a manővert.

Borítóképünkön Doug Hurley és Bob Behnken az űrben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!