Telekommunikációs-botrány

2019.02.19. 17:50

Prés alá került a Huawei

A verseny korlátozása nem csökkenti a kockázatokat, viszont növeli a telekommunikációs költséget, és késlelteti a digitális átállást Európában.

--FILE--A robotic arm is on display at the stand of Huawei during the PT EXPO CHINA 2018 in Beijing, China, 26 September 2018. The US cannot crush Huawei, the company’s founder has insisted, as he hit back against criminal indictments levelled at the firm and allegations that it poses a security threat. Washington has warned allies off using Huawei products in recent weeks. But Ren Zhengfei, whose daughter Meng Wanzhou – a fellow senior Huawei executive – is among those charged by US prosecutors, told the BBC on Monday that the firm would survive the pressure. “There’s no way the US can crush us. The world cannot leave us because we are more advanced. Even if they persuade more countries not to use us temporarily, we can always scale things down a bit,” Huawei’s founder said.

Fotó: AFP

Erre hívja fel a figyelmet Austin Zhang, a Huawei Technologies kelet-közép-európai régiós vezetője az amerikai külügyminiszter látogatása kapcsán, tudósít az MTI.

Zhang rámutatott: amerikai tisztviselők politikai nyomás alá igyekeznek helyezni az európai országokat, és állítólagos biztonsági okokra hivatkozva megpróbálják elérni a Huawei Technologies kizárását piacaikról.

Két évtizedes tapasztalat igazol minket, így fogalmaz a Huawei

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter múlt heti, több régiós országot érintő látogatásával kapcsolatban Austin Zhang kifejtette: a Huawei húsz évvel ezelőtt lépett az európai piacra. Mind világszerte, mind Európában a kiberbiztonságban folyamatosan fenntartotta a megbízhatóságot.

A Huawei Technologies kelet-közép-európai régiójának kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója kifejezi meggyőződését, hogy ügyfeleik nem a teljesen alaptalan vádak, hanem saját tapasztalataik alapján jutnak helyes következtetésre a vállalattal kapcsolatban.

Csökkentené Európa versenyképességét

A nyílt és tisztességes piaci verseny hozzájárult Európa vezetéséhez és jólétéhez. A kiberbiztonság, ahogy

a számítógépes biztonság technikai kérdés, nem szabad átpolitizálni.

A Huawei kizárása semmit sem tenne ezen kérdések hatékony kezelése érdekében.

Mindemellett az ilyen és hasonló incidensek komolyan akadályozzák a technológiai innovációt, csökkentik a kontinens versenyképességét, valamint károsítják az európai kormányok, vállalatok és állampolgárok érdekeit.

Kifejtette: Az innováció és az együttműködés a számítógépes biztonságot erősítő, általános védelmet nyújtó tűzfalat alkot együttesen. „A biztonság és a fejlődés nem vagylagos viszonyban áll egymással, nem kell közöttük választani. Mindkettő egyszerre megvalósítható” – mutatott rá.

A Huawei régiós vezetője felhívta a figyelmet, hogy cége eddig is jelentősen hozzájárult az európai digitális menetrendhez és a társadalmi fejlődéshez, valamint az elmúlt húsz évben számos innovációval segítette a kiberbiztonság védelmét. „Nem okozunk kiberbiztonsági problémákat, hanem aktívan hozzájárulunk a biztonság megerősítéséhez” – fogalmazott.

„Bízunk benne, hogy az európai országok saját hosszú távú érdekeiken alapuló, megfontolt döntést hoznak velünk kapcsolatban és minden vállalat számára egyenlő feltételeket biztosítanak majd” – szögezte le a Huawei Technologies közép-kelet-európai régiójának kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója, Austin Zhang.

Így fogalmazott egy szakmai szervezet is

A Huawei álláspontját osztja a világszerte mintegy 800 távközlési szolgáltatót tömörítő szakmai szervezet, a GSMA is. Múlt héten kiadott közleményében a GSMA kifejtette: élvonalbeli cégek kizárása a mobil hálózati fejlesztési tenderekből súlyos zavarokat okozna a berendezések beszállítói láncában, évekkel visszavetné a következő generációs szolgáltatói hálózatok kiépítését és áremelkedéssel terhelné meg mind a kivitelezőket, mind a szolgáltatók ügyfeleit.

A szervezet javaslata szerint a távközlési szolgáltatóknak és a kormányoknak meg kellene állapodniuk az Európában alkalmazandó tesztelési eljárásról és közös garanciát kellene adniuk annak biztonságára nézve.

„Arra szeretnénk felhívni az európai döntéshozók figyelmét, hogy a kommunikációs hálózati infrastruktúra biztonságának garantálására törekedve ne veszítsenek el szem elől más, nem kevésbé fontos szempontokat sem, mint a verseny, az innováció, vagy a felhasználókra gyakorolt hatás” – fogalmaz a GSMA közleménye.

Mike Pence amerikai alelnök a müncheni biztonságpolitikai konferencián szombaton közölte: a Huawei és más kínai távközlési technológiai cégek berendezései

lehetővé teszik Peking számára, hogy „hozzáférjen minden adathoz, amellyel hálózati eszközeik érintkezésbe kerülnek”.

Felszólította az európai kormányokat, hogy ötödik generációs távközlési tendereikben „vegyék komolyan a Huawei és hasonló cégek által képviselt biztonsági veszélyt” és „zárjanak ki minden olyan céget a versenyből, amelyek kockáztatják távközlési rendszereink biztonságát”.

Az Egyesült Államok konkrét bizonyítékokat nem hozott fel állításának alátámasztására.

Az USA példáját sokan követték, de nem mindenki

Kormányzati beszerzéseiből a kínai vállalatoktól a hírszerző szervezetekkel való együttműködést megkövetelő törvényre hivatkozva zárta ki a Huaweit. Aggodalmaik szerint a törvény lehetővé teszi, hogy kínai technológiai cégek hatósági utasításra a távközlési hálózaton forgalmazott adatokhoz hozzáférést biztosító „hátsó bejárattal” (backdoor) lássák el berendezéseiket.

Példáját már több nyugati kormány is követte. Tavaly Ausztrália, Új-Zéland is megtiltotta a kínai vállalatnak, hogy részt vegyen az 5G-s hálózat kiépítésében. Nagy-Britannia vezető telekommunikációs szolgáltatója, a BT bejelentette, hogy kivonja a Huawei berendezéseit a 3G-s és a 4G-s hálózatokból. Japán és Kanada szintén megkezdte a kínai óriáscég eszközei jelentette biztonsági kockázatok kiértékelését.

Lapértesülések szerint a brit kormány viszont „kezelhetőnek” tartja a kínai Huawei Technologies berendezései jelentette biztonsági kockázatokat az ötödik generációs mobil távközlési hálózat kiépítésénél.

Németország a távközlési törvény szigorításával tervezi fokozni a mobil hálózati berendezésgyártók ellenőrzését és ellenáll az Egyesült Államok nyomásának a kínai cégek kizárásra.

Nem zárja ki a hálózatfejlesztési tenderekből az olasz kormány sem a kínai cégeket. Az olasz kormány hivatalos cáfolatot adott ki az ilyen értelmű sajtóértesülésekre.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!