Nem hagyták magukat

2019.06.26. 18:11

Perrel akarták kivéreztetni a magyar startup céget

Nyert az Easyling az amerikai riválisával szemben az Egyesült Államok szövetségi bíróságán, így a magyar startup folytathatja térnyerését a honlapok idegen nyelvre fordítását támogató szoftverek piacán.

Forrás: Shutterstock

A magyar szoftvercéget a hasonló profilú Smartling Inc. támadta meg. Az amerikai felperes előbb csak a hasonló névre hivatkozva kérte az Easyling tevékenységének felfüggesztését, ám ezzel hamar felsült, mert a nyelvtechnológiai iparban számos olyan cég működik, amely nevében a „nyelv” (lingua) szóra utaló „ling” kiterjesztést használja.

Faragó Péter, az Easyling egyik ügyvezetője elmondta az MTI-nek, hogy a felperes ezután olyan hasonlóságokat sérelmezett, mint a weboldalon elhelyezett videó szokásos indító gombja, vagy a szolgáltatás ingyen kipróbálásának lehetősége.

Az egész támadásról lerítt, hogy

az ügyvédi költségeken keresztül akarják kivéreztetni a céget,

ezért is álltak elő időről-időre újabb mondvacsinált vádakkal – tette hozzá. A történet bevett gyakorlatnak számít az amerikai piacon, ahol ismeretlen fogalom az ügyvédi költségek peres felek közötti megosztása.

Magyarországon a felperest mindenben elmarasztaló ítélet után a bíróság az alperes igazolható ügyvédi költségeinek megfizetésére kötelezi a felperest. Amerikában azonban nem létezik ilyen intézmény – mondta, és hozzátette: éppen ezért indítanak sokszor a tőkeerős nagy cégek teljességgel megalapozatlan, csak a kivéreztetést célzó pereket feltörekvő versenytársaikkal szemben.

Az ügyvezető közlése szerint

az Easylingnek 70 millió forintjába került a pereskedés,

de a cég bevételei lehetővé tették ennek finanszírozását.

Az Easyling a használattal arányos díjért árulja a weblapok fordítását segítő megoldását, amelyet ma már 22 országban több száz ügyfél, köztük a világ legnagyobb fordítóirodái használnak a Fortune 500-as cégek weboldalainak fordítására. A magyar cég termékét olyan globális fordítócégek használják, mint a Lionbridge, az SDL, a Morningside, vagy az Akorbi.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!