Mobilos tippek-trükkök

2019.11.14. 06:00

Mi védi jobban a mobilt? A PIN, az arcfelismerő vagy az ujjlenyomat?

Egy nyitva hagyott okostelefonba kukkantva illetéktelen hozzáférhet személyes adatainkhoz, képeinkhez, bankszámlánkhoz. Nem mindegy, hogyan őrizzük.

Forrás: Shutterstock

Számos módszer kínálkozik ma már a mobil védelmére, s bár mindegyiknek van előnye, akad hátránya is. Szerencsére össze lehet vonni ezeket.

Arcfelismerés

Az arcfelismeréses technológia elterjedésének fontos gyakorlati lépése érkezett el 2016-ban (a technológia ekkor már régen ismert volt), mikor a Samsung bemutatta a Galaxy Note 7-et. Aztán következő évben az Apple állt elő az iPhone X hasonló, bár igényesebb mutatványával.

Az arcfelismerési funkció többé-kevésbé biztonságos, de elsősorban kényelmes: egy pillantás a mobilra, s a készülék már fel is old, nem kell vacakolni semmivel.

Ugyan az Apple szerint a Face ID átverésére nagyon kis esély van, azért a trükközők néhányszor becsapták már. Tesztelők szerint még könnyebb átverni a Google Pixel 4 okostelefont.

Az aggódók felemlegetik, hogy erőszakkal kényszeríthető a tulajdonos, hogy nézzen rá a mobilra, sőt, fotóval, álarccal is bolonddá lehet tenni a rendszert.

Ujjlenyomat-felismerés

Biztonságosabb, mint az arcfelismerés és majdnem olyan kellemesen könnyű megoldás egy pillanatra az érzékelőre helyezni az ujjunkat a készülék felnyitásához.

Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy két azonos lenyomat előforduljon, az azonosítás jó készülék esetében egy pillanat alatt megtörténik, s nem lehet elfelejteni, mint a jelszót.

Persze erre is lehet találni rövid olvasgatás után a neten aggasztó ellenpéldákat.

Kétes hitelességű történetek szólnak ügyes gyerekekről, akik a vasárnap délután szundikáló szülő ujjához tartva a mobilt, egészen képtelen dolgokat vásároltak össze.

Ellenben biztonsági szakértők figyelmeztetnek, hogy a szkennert valamely háztartási eszközön hagyott ujjlenyomattal is át verhetik. Másolásához elég egy fényképezőgép és egy nyomtató.

Jelszó és PIN

Minden csúcstechnológiai fejlesztés ellenére joggal tartják a legtöbben még mindig a PIN-kódos, illetve a jelszavas védelmet a legbiztonságosabbnak.

A módszer hátránya, hogy ahány oldalon, eszközön regisztrálta magát a felhasználó, annyi kódra van szüksége: ha nem így járunk el, az egyetlen jelszó feltörése mindent kinyit a kíváncsiskodók előtt. Ráadásul könnyen el lehet felejteni jelszókezelő alkalmazás nélkül, ezért sokan túl egyszerűen kitalálható jelszót-kódot használnak.

A profik kettős védelmet használnak

A legjobb – bár nyilván kicsit kényelmetlenebb – megoldás a kettős védelem alkalmazása. Nehéz feltörni az arcfelismerő és ujjlenyomat-leolvasó kettős védelmét, vagy bármely más módszerek kombinációját.

Az alkalmazásokhoz – a bizalmas levelezőprogramunktól a Facebook fiókunkon át a bankszámlánkat is elérő alkalmazásokig – használjunk kétfaktoros hitelesítést. Nem csak a Facebook, hanem minden más, ezzel védhető app kínál az interneten részletes súgót, hogy miként tudjuk a hitelesítést aktiválni.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!