A szülő nem mindig tudja

2019.06.29. 09:00

Már a kisgyerekek is az online kereskedőoldalakra figyelnek

Az egészen kicsik is sokkal aktívabbak lettek az interneten: érdeklődésük több mint háromszorosára nőtt az elmúlt 12 hónapban – 2%-ról 9%-ra.

Forrás: Shutterstock

Ezt az adatot az éves gyermekbiztonsági jelentéséből ismerhetjük meg, amely a Kaspersky szülői felügyeleti funkcióval ellátott termékeinek anonim statisztikáin alapul.

A jelentés eredményei azt mutatják, hogy a gyerekek – akárcsak a felnőttek – nagyon élvezik az online vásárlás előnyeit, illetve úgy böngésznek (és néha vásárolnak), hogy az

a jövőben feltehetőleg az egyetlen beszerzési módjukká válik majd.

Ezért fontos, hogy a szülők megfelelő útmutatást és támogatást nyújtsanak gyermekeiknek, megvédve őket attól, hogy véletlenül személyes információkat vagy adatokat osszanak meg csalókkal, pszichológiai manipuláció áldozataivá váljanak vagy pénzügyi veszteség érje őket.

Elengedhetetlen, hogy a szülők és a család más felnőtt tagjainak tudása naprakész legyen a gyerekek online viselkedésének legfontosabb változásaival kapcsolatban.

A statisztikák alapján ugyan elmondható, hogy a fiatalok növekvő érdeklődése az e-kereskedelmi weboldalak iránt globális trend, de a mértéke a országoktól, régióktól függően változik.

Amiben a helyszíntől függetlenül egységes az érdeklődés

Bár egyértelműen látszanak bizonyos régiós különbségek, abban nincs eltérés, hogy

a gyerekek által legkeresettebb oldalak az AliExpress, az Amazon és az eBay.

Folyamatos növekedés mutatkozik a gyerekek kínai kereskedőkre vonatkozó böngészései tekintetében.

Az ifjú fogyasztó a legtöbbször sportruházatokra (Nike, Adidas), elektronikára (Apple, Samsung) és divatmárkákra (Gucci, Vans, Supreme, Zara, Bershka) keres.

Fontos megjegyezni, hogy az áruk internetes keresése és az e-kereskedelmi weboldalak látogatása nem feltétlenül jelent tényleges pénzköltést. A gyerekek egyszerűen csak rákeresnek dolgokra, amiket szeretnének vagy éppen kívánságlistákat állítanak össze, hogy megosszák a barátaikkal és a családjukkal.

Ezért a gyerekek megnövekedett figyelmét az online vásárlás iránt nem szabad úgy értelmezni, mint tiltandó viselkedésformát – sokkal fontosabb az, hogy a szülők odafigyeljenek a gyerekek online szokásaira, beszéljenek velük az esetleges kockázatokról és óvintézkedésekről, valamint néhány világos alapszabályt fektessenek le.

Mit tehet a gyerekek biztonságáért?

- Figyelmeztesse őket a megbízhatatlan (nyilvános) Wi-Fi hálózatok veszélyeire az online fizetés kapcsán. A hotspotok könnyen támadhatók, így könnyedén szerezhetők meg ezeken keresztül bizalmas információk.

- Egyezzenek meg arról, hogy a gyermek mindig tájékoztatja Önt a tervezett fizetésről, de még jobb, ha ezt szülői felügyelettel végzi addig, amíg ebben nem szerez jártasságot. Soha ne engedje, hogy gyanús vagy ismeretlen oldalakon a kártya adatait megadja – így elkerülheti, hogy azok kiberbűnözők kezébe kerüljenek.

- Tanítsa meg őket arra, hogy ne adjanak ki személyes adatokat telefonon vagy online. Győződjön meg róla, hogy segítséget fognak kérni Öntől gyermekei, ha probléma merülne fel vagy bizonytalanok a helyes eljárásban, megoldásban.

- Szigorúan tiltsa meg, hogy a kártya adatait (pl. kártyaszám, lejárati dátum, PIN kód, CVV/CVC) megosszák bárkivel a családon kívül, legyen ez barát vagy más felnőtt. Bizonyosodjon meg róla, hogy a gyerekek tudják, hogy senki nem jogosult kérni ezeket az információkat.

- Ne engedje, hogy bármilyen készüléken elmentse a fizetési adatait – így hogyha ellopják vagy elveszti a készüléket, elkerülheti, hogy adatai rossz kézbe kerüljenek

- Használja a szülői felügyelet funkciót, illetve olyan specifikus szoftvereket, mint a Kaspersky Safe Kids minden alkalmazásban, amelynek segítségével a szülők figyelhetik, mire keres rá, mit néz, mit csinál gyermekük online minden egyes készüléken, ideértve a mobiltelefont is.

Az utóbbi szoftver hasznos tanácsokat is tartalmaz arról, hogyan segítsük a gyermeket biztonságban maradni online. Mindig magyarázza el gyermekeinek, hogy miért szükséges ezen szoftverek használata, hogy ők is megértsék miért fontos a kontroll és a felnőttek bevonása.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!