Hazánk esélyes

2019.12.17. 12:04

Magyarország is szóba jöhet az új Huawei-gyár helyszíneként

A Huawei Technologies kiemelt európai központja itt marad, és arra is van esély, hogy a kínai telekommunikációs óriás újabb gyárat telepít ide.

Pető Sándor

Employees work at a Huawei store in Dongguan, Guangdong province on August 9, 2019. - Chinese telecom giant Huawei unveiled its own operating system on August 9, as it faces the threat of losing access to Android systems amid escalating US-China trade tensions. (Photo by FRED DUFOUR / AFP)

Forrás: AFP/ Fred Dufour

Igaz, a tervezett európai üzem helyéről még nincs döntés – mondta a Világgazdaságnak Vu Pi-csiang, a Huawei magyarországi leányvállalatának ügyvezető igazgatója. A lap kérdésére válaszolva Vu Pi-csiang elmondta, hogy miután az Egyesült Államok feketelistára tette a kínai céget, az ottani tevékenységeiket, üzletüket, a kutatás-fejlesztést Kanadába költöztetik.

Egyes tevékenységeiket Európába hozzák, ahol a befektetéseik amúgy is meredeken emelkedtek az elmúlt években. Az üzem többek közt telekommunikációs vezetékes és mobilhálózatokhoz gyártana eszközöket.

Arról egyelőre nincs információ, hogy hova kerül az új gyár, de

Magyarország nagyon jó pozícióban van – itt már jelen vannak, sőt több mint tíz éve itt van az európai ellátóközpontjuk,

mondta az ügyvezető. Ha az európai üzletük bővül, abban szerinte Magyarország mindenképpen fontos szerepet fog betölteni.

Ami az 5G -s telekommunikációs hálózatokat illeti, állítása szerint a legtöbb európai országgal jól tudnak együttműködni, kevesen hallgatnak ezen a téren az amerikaiakra. Több helyen már elindították a szolgáltatást a helyi partnereikkel.

Kiváló az együttműködésük például az Egyesült Királysággal, Németországgal és Franciaországgal, vagy Közép-Európában Magyarországgal, Ausztriával, Szlovákiával. A héten épp a német Telefonica 5G-s hálózatépítésének a felét nyerték el.

A teljes interjú a Világgazdaság mai számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!