A Huawei miatt

2019.07.23. 10:10

Kanosszát járnak Trumpnál a tech óriások

Gyors döntést ígért a Huawei-szállítások ügyében az amerikai elnök, aki a legnagyobb vállalatok vezetőivel tanácskozott hétfőn a Fehér Házban.

Tungkuan, 2019. március 7. Recepciós a Huawei kínai távközlési vállalat kiberbiztonsági központjában, a Kuangtung tartománybeli Tungkuanban 2019. március 7-én. A magántulajdonban levõ Huawei jelenleg a világ második legnagyobb okostelefon-gyártója és a vezetõ a távközlési berendezések piacán. MTI/AP/Kin Csöung

Fotó: MTI/AP/Kin Csöung

Az érintett üzletemberek korábban azzal a kéréssel fordultak a Fehér Házhoz, hogy engedélyezze termékeik forgalmazását a kínai telekommunikációs óriásnak.

Hét nagyvállalat elnök-vezérigazgatója találkozott Donald Trumppal, köztük a chipeket gyártó

Qualcomm, a Broadcom, a Micron és a Google,

amely az androidos operációs rendszerek szoftverét forgalmazza a Huawei okostelefonjaihoz.

Maradjanak a nemzetbiztonságnál, kérik

A Fehér Ház közlése szerint a vállalatvezetők ismételten azt kérték az elnöktől, hogy a lehető leggyorsabban engedélyezze a Huaweinek szánt exportjukat.

A Trump-kormányzat még július elején jelentette be, hogy enyhít a kínai óriáscéggel üzleti kapcsolatban álló amerikai cégeket érintő korlátozásain, és a megszorítások a jövőben csakis azokra a termékekre vonatkoznak majd, amelyek az Egyesült Államok nemzetbiztonsága szempontjából fontosak.

Az elnök egyik szóvivője arról tájékoztatott, hogy a megjelent vállalatok vezetői „erős támogatásukról biztosították az elnök politikáját, beleértve az amerikai távközlési eszközök Huaweinek történő eladására vonatkozó, nemzetbiztonsági megfontolásokból bevezetett korlátozásokat”.

Ugyanakkor azzal a kéréssel fordultak hozzá, hogy a kereskedelmi minisztérium ne húzza-halassza a lehetséges exportengedélyek kiadását. „Az elnök egyetértett ezzel” – idézte az amerikai sajtó a Fehér Ház szóvivőjét.

Közben leépítik a Huawei fejlesztőit

Az amerikai sajtó hétfőn arról is hírt adott, hogy a Huawei fejlesztéssel foglalkozó cége, az amerikai irodákkal rendelkező Futurewei Technologies a 850 alkalmazottjának mintegy kétharmadától megválik. A több mint 600 ember elbocsátása hétfőn már meg is kezdődött.

A kaliforniai Szilícium-völgyben, Seattle városában, Chicagóban és a texasi Dallas környékén irodát működtető – és amerikai egyetemekkel és kutatókkal együttműködő – kínai vállalat ugyanis megrendelések híján maradt, miután az amerikai kereskedelmi minisztérium még korábban – mint nemzetbiztonsági szempontból veszélyes céget – feketelistára helyezte.

Borítókép: MTI/AP/Kin Csöung

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!