Drámai váltás

2019.03.29. 18:07

Jó, indul az 5G, de ez a gyakorlatban mit jelent?

Óriási várakozás előzi meg az 5G mobilinternet áprilisra tervezett indulását: nem alaptalanul.

Forrás: Shutterstock

Legfőképpen nagyságrendekkel lesz tőle gyorsabb a web, ami kedvező hatással lesz az számtalan dologra a mindennapi kütyüktől az önvezető autókon át a nagyiparig.

Mindenre, ami internetet használ: s mi nem használ ma internetet?

A jelenlegi szolgáltatás egyszerűen eltörpül mellette

A Statista alábbi táblázata grafikonokban összefoglalja a lényeget:

Infographic: 5G Dwarfs All of 4G's Specs | Statista

Elképesztően nő például a letöltési sebesség (download speed), a sávszélesség (bandwith), s drámaian csökken a késleltetési idő (latency).

A bevezetést nehezíti a felek egy része által biztonsági kockázatnak, a másik szerint pedig kereskedelmi háborúnak titulált vita.

Nyolcvanöt koreai városban indul

Mindenesetre a dél-koreai mobilszolgáltatók április közepén tervezik a világ első 5G hálózati szolgáltatásának kiépítését. A Verizon amerikai szolgáltató pedig bejelentette, hogy április 11-én el kívánja indítani az 5G-t a hálózatán.

Hogy ki lesz az első a versenyben, nem tudni, csak azt, hogy mindkét szolgáltatás kezdetben városi ügyfélkörre korlátozódik.

A Korea Telecom azt ígéri, hogy Dél-Koreában 30 ezer 5G hálózati állomást épít, így az év végére a nagy sebességű mobilweb nyolcvanöt városban lesz elérhető.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!