Erre tessék!

2019.09.06. 06:00

Jegy az űrbe? Csakugyan kapható, itt az ára is

Induló áron 250 ezer dollárba, jelenlegi árfolyamon átszámolva mintegy 76 millió forintba kerül az utazás.

Virgin Galactic founder Sir Richard Branson speaks during a ceremony to award test pilots Mark "Forger" Stucky and Frederick "CJ" Sturckow their FAA commercial astronaut wings during a ceremony at the Department of Transportation in Washington, DC, on February 7, 2019. (Photo by Jim WATSON / AFP)

Sir Richard Branson brit milliárdosnak (fenti borítóképünkön) a New York-i tőzsdén jegyzett, Virgin Galactic nevet viselő projektje beindult. Nemhogy lehetséges űrturistának lenni, hanem

hatszáznál több vevőnek már el is adott jegyeket a cége.

Fotó: Gene Blevins / AFP

A képeken látható a Virgin Galactic gépe, a SpaceShipTwo a Mojave Űrkikötőben és a levegőben.

A Virgin Galactic szoros versenyt fut a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk által alapított SpaceX-szel és az Amazon tulajdonos, a világ leggazdagabb embereként számon tartott Jeff Bezos Blue Origin nevű, szintén űrutazással foglalkozó vállalkozásával.

Justin Bieber az űrben!

Úgy tűnik, Bransoné lesz az üzlet, a félresikerült tesztrepülések, halálos balesetek ellenére ő fog először turistautakat szervezni az űrbe.

Az említett hatszáz utazó a The Guardian szerint hatvan országból jön össze.

Köztük olyan ismert személyiségek is vannak, mint Justin Bieber és Leonardo DiCaprio. Mélyen a zsebükbe nyúltak, hogy kapjanak 90 perc repülést, melynek során egy pillanatra kilépnek a Föld vonzásából, megtapasztalják a súlytalanságot, és látják bolygónkat az űrből.

Ki hitte volna?

Sokan csak a fejüket csóválták, mikor tavaly októberben a 68 éves Branson közölte, hogy reményei szerint „hónapokon és nem éveken belül” az űrrepülőgépe fedélzeten lesz, s a fizetős utasok „nem sokkal később” szintén kilépnek az űrbe.

Egy nyilatkozata szerint ez a biznisz még a szoftverfejlesztésnél is jobban jövedelmez: „már kétezer-ötszázan vannak a várólistán. Sokkal többen akarnak az űrbe menni, mint ahányat ma fel tudunk vinni”.

És akadnak nagyobb ívű tervek is

A Bezos tulajdonolta Blue Origin 2024-re a holdutazást célozza meg.

Mindeközben a vagány Tesla-tulajdonos Musk a SpaceX programja keretében 2022-re tervezi az első személyzet nélküli, 2024-re pedig a legénységgel indított missziót a Marsra.

Musk rakétái már szállítanak a Nemzetközi Űrállomásra, ami távolabb van Branson űrrepüléseinek magasságán. A SpaceX 2023-ra ígéri az első utasszállító repülést a Hold körül.

Borítóképünkön Sir Richard Charles Nicholas Branson milliárdos, filantróp, akit Károly walesi herceg üzleti érdemei elismeréseként nemesi rangra emelt. Extrém sportolóként több világrekordot is felállított. (Fotó: AFP/ Jim Watson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!