razzia

2019.07.10. 15:51

Ittas e-rollerezőkre vadásztak a hatóságok Koppenhágában

A dán fővárosban az elmúlt napokban rendőrségi ellenőrzéseket tartottak elektromos rollerrel közlekedők között, és 30 ember ellen eljárást indítottak, mert alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság alatt állt.

Két kategóriába sorolják majd az elektromos rollereket

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: KIRAYONAK YULIYA

A művelet célja az volt, hogy rávilágítson: a közlekedési szabályok ezekre a járművekre is vonatkoznak – közölte a helyi rendőrség szerdán.

A koppenhágai városvezetés közlekedési osztályát vezető Henning Pedersen az AP amerikai hírügynökségnek elmondta:

az utóbbi néhány napban 26 elektromos rollerrel közlekedőnél tapasztaltak a megengedettnél magasabb véralkoholszintet, további négy pedig kábítószeres befolyásoltság alatt állt rollerezés közben.

Pedersen tájékoztatása szerint a rendőrség egyelőre a laboratóriumi tesztek eredményeire vár, mielőtt bírságokat szabnának ki.

Akiket először kapnak szabálysértésen, 2000 dán korona (mintegy 88 ezer forint) összegű bírságra számíthatnak, míg a visszaeső szabálysértőknek ennek dupláját, 4000 koronát (mintegy 176 ezer forintot) kell fizetniük.

Dániában a közlekedési szabályok az elektromos rollerekre is vonatkoznak, a véralkoholszintre törvényben kijelölt határ ugyanúgy érvényes a rollerrel közlekedőkre, mint az autóval vagy más járművel utazókra.

Pedersen hozzátette azt is, hogy amiatt is bírságoltak meg rollerezőket, hogy járdán vagy gyalogátkelőn haladtak, ugyanis nekik is a kerékpárosokra érvényes jelzéseket kell követniük.

Az elmúlt években a világ számos nagyvárosát elözönlötték az elektromos rollerek, azonban a használatukra vonatkozó hiányos szabályozás sok esetben okoz problémákat és balesetveszélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!