Marsra fel

2021.06.11. 10:16

Íme, a kínai marsjáró által készített első felvételek

Bemutatta a Csu-zsung rover által készített első felvételeket a kínai nemzeti űrhivatal egy Pekingben tartott pénteki eseményen.

Mars, 2021. június 11. A Kínai Nemzeti Ûrügynökség (CNSA) által közreadott, és a Csu-Zsung marsjáró által készített felvétel az ûrszondáról levezetõ rámpáról és a marsjáró keréknyomairól a Marson 2021. június 11-én. A kínai Mennyei Kérdések-1 (Tienven-1) ûrszonda, fedélzetén a Csu-Zsung marsjáróval május 15-én szállt le a vörös bolygóra és három hónapon át fog vizsgálódni.

Forrás: MTI/EPA/CNSA

Fotó: -

A Global Times című kínai lap beszámolója szerint egy 360 fokos panorámaképen, amelyet a marsjáró terepnavigációs kamerája rögzített, mielőtt a rover elhagyta volna a leszálló platformot, az látható, hogy a leszállás helyén egyenletes a talaj. A távolban a Mars horizontja tűnik fel.

Távirányítású kamera által készített felvétel a Csu-Zsung marsjáróról és az ûrszondáról levezetõ rámpáról a Marson 2021. június 11-én.
Fotó: MTI/EPA/CNSA

A terepnavigációs kamera a vörös bolygó felszínéről is készített képet. A felvételen a Mars felszíne viszonylag egyenletesnek tűnik, a talajon különböző méretű kövek láthatóak.

A Csu-Zsung marsjáró által készített felvétel a Marson felszínérõl 2021. június 11-én.
Fotó: MTI/EPA/CNSA

A marsjáró a leszálló platformot is lefényképezte csaknem 6 méteres távolságból.

A Csu-Zsung marsjáró által készített felvétel az ûrszondáról levezetõ rámpáról és a marsjáró keréknyomairól a Marson 2021. június 11-én.
Fotó: MTI/EPA/CNSA

A kínai mitológiai egyik ősi tűzistenéről elnevezett Csu-zsung rover 1,85 méter magas, súlya pedig 240 kilogramm. A marsjáró május 22-én érte el a vörös bolygó felszínét, majd megkezdte a Mars felderítését.

A Tienven-1 űrszonda tíz hónapon át tartó utazást követően érte el a vörös bolygót, ahol az űreszköz leszállóegysége május 15-én hajtott végre sikeres landolást. Az űrszondával teljesíti Kína első saját Mars-misszióját.

A Csu-zsung a bolygó Utopia Planitia nevű síkságán dolgozik három földi hónapon – 90 solon, vagyis marsi napon – keresztül. A járművet a Földdel kapcsolatot tartó Tienven-1-ről fogják irányítani. A robotjármű a Mars légkörét és talaját vizsgálja, képeket készít és feltérképezi a környéket.

Borítóképünkön a Csu-Zsung marsjáró által készített felvétel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!