Ázsia elhúzhat

2019.11.27. 12:01

Igazi robbanás jön: az 5G mindent vihet

Az 5G lakossági lefedettsége 2025-re elérheti a 65 százalékot, és a globális adatforgalom 45 százaléka 5G hálózatokon bonyolódik majd.

Forrás: Shutterstock

Hat éven belül az 5G előfizetések száma 2,6 milliárdra nőhet a szolgáltatás lendületes terjedése és az 5G ökoszisztéma gyors fejlődése miatt.

A friss Ericsson Mobilitási Jelentés szerint az okostelefon felhasználók átlagos havi adatforgalma a jelenlegi 7,2 GB-ról 24 GB-ra emelkedik 2025 végére, részben az olyan új fogyasztói szokások elterjedése miatt, mint a virtuális valóság (VR) videóstreaming. A havi 7,2 GB adatforgalom napi 21 perc HD videótartalom megtekintésével egyenlő, míg a 24 GB már napi 30 perc HD videóstreaminget és további 6 perc VR továbbítást tesz lehetővé.

A jelentés szerint az 5G globális lakossági lefedettsége 2025-re 65 százalék lehet, és a globális adatforgalom 45 százaléka 5G hálózatokon fog bonyolódni.

Íme, a Statista diagramja a földrészek közötti várható megoszlásról 2021-ig:

Infographic: Global 5G Adoption to Take Off in 2021 | Statista

Már megkezdődött a verseny

2019-ben számos vezető távközlési szolgáltató Ázsiában, Ausztráliában, Európában, a Közel-Keleten és Észak-Amerikában elindította 5G hálózatát. Dél-Koreában a 2019. áprilisi indulás óta rohamosan nő az 5G előfizetések száma, és 2019. szeptember végéig az ország távközlési szolgáltatóinál összesen több mint 3 millió 5G előfizetést regisztráltak.

Miután október végén Kínában is elindult az 5G szolgáltatás, az 5G előfizetések idei év végi számára vonatkozó prognózis 10 millióról 13 millióra emelkedett.

A jelenlegi lendület alapján az 5G elterjedése várhatóan sokkal gyorsabb lesz, mint az LTE esetében. A leggyorsabban Észak-Amerikában várható, ahol az előrejelzés szerint 2025 végére a mobilelőfizetések 74 százaléka 5G-re szól majd. Észak-kelet Ázsia 56 százalékkal a második, míg Európa 55 százalékkal a harmadik helyen áll.

A gyorsaságnak persze ára van

A jelentés részletesen vizsgálja a szolgáltatók által kínált tarifacsomagokat is, rámutatva, hogy az újonnan indított 5G szolgáltatást a társaságok átlagosan 20 százalékkal drágább csomagban tudják értékesíteni, mint a korábbi 4G szolgáltatásokat.

Az Apple egyelőre lemaradóban

Míg a Samsung és számos más gyártó már előállt az első 5G készülékekkel, az egyre lomhább Apple az iPhone 11 és 11 Pro kiadásakor figyelmen kívül hagyta az új szabványt.

Állítólag azonban a harapott almás cég idei prémium iPhone-ja is 5G-képes lesz.

Ki a vezető világszerte ma az új technológia bevezetésében?

Egyfajta választ kapunk erre, ha megnézzük, melyik gyártó hány szabadalmat nyújtott be a témában.

Infographic: Huawei Is Leading the 5G Patent Race | Statista

Messze vezet ilyen szempontból az amerikai tilalom sújtotta Huawei a maga 2160 szabadalmi bejelentésével az IPlytics adatai szerint.

Mivel a szabadalmaztatás akár évekig húzódhat, a diagram adataiból arra lehet következtetni, hogy a Huawei sokat csak a közelmúltban jelentett be. Ehhez képest a Nokia nagyrészt már megkapta a szabadalmi jogokat, miként a dél-koreai cégek is. A kínai „új” játékos, a ZTE láthatóan még csak a kérelmek töredékéhez jutott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!