Technika az ítélkezésben

2019.08.27. 15:14

Hamarosan 184 hazai bíróságon lesz távmeghallgatás

Tavaly 72 távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermet alakított ki országszerte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a Nemzeti Infokommunikációs és Szolgáltató Zrt.-vel (NISZ Zrt.) együttműködve.

Forrás: Shutterstock

A fejlesztések folytatódnak, az idei év végére már 184 bírósági tárgyalóteremben lesz alkalmazható az innovatív technológia – írja a birosag.hu.

Kép forrása: birosag.hu

A távmeghallgatás országos szintű alkalmazását biztosító fejlesztések második üteme már megkezdődött, melynek keretében további 112 bírósági tárgyalóteremben

telepítik a távmeghallgatáshoz, tárgyalótermi kép- és hangrögzítéshez szükséges technikai infrastruktúrát.

A bővítés eredményeként a Kúrián, minden ítélőtáblán, törvényszéken és járásbíróságon lesz erre alkalmas tárgyalóterem.

A bíróságok közel egy év alatt 3163 alkalommal tartottak eddig távmeghallgatást, a rendszert több mint 1100 bíró alkalmazta az eljárási cselekmények során, leggyakrabban a büntetőeljárásokban.

A távmeghallgatással mind a bíróság, mind az ügyfelek időt és jelentős költséget takaríthatnak meg, a fogvatartottak szállításával járó biztonsági kockázatok nagymértékben csökkenthetők, a védelemben részesítendő személyek biztonsága garantálható. Alkalmazásának kiterjesztésével megvalósulhat egyfajta tértől és időtől független ítélkezés.

Borítóképünk illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!