Kém a nappaliban

2021.09.07. 06:40

Fontos-e letakarni gyermekeink webkameráját?

Ami a múltban még paranoiának tűnhetett, ma már teljesen észszerűnek bizonyulhat.

Forrás: Shutterstock

A videóhívások, a szelfik, a vlogolás, valamint telefonjaink és számítógépeink apró kamerái olyan könnyűvé teszik a kapcsolattartást, amennyire csak lehet. Ezt a fajta szabadságot pedig különösen élvezik a gyerekek és a tizenévesek. Viszont nem csak az emberi kapcsolatok profitálnak ebből a technológiából – a szélhámosok is gyorsan felismerték, hogyan használhatják ki, hogy kémkedésre alkalmas eszközök kerültek asztalainkra és zsebeinkbe.

Kifejezetten ajánlott a webkamerák körültekintő használata, mivel minden csatlakoztatott eszköz potenciális célpontot jelent a támadók számára. Rosszindulatú kódok használatával a kiberbűnözők betörhetnek egy általuk kiválasztott eszközbe, és saját céljaikra használhatják annak kameráját vagy mikrofonját.

Az ESET szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy ezzel a technikával a támadók

az áldozatok tudta nélkül be- és kikapcsolhatják a kameráikat, így kémkedve életük legbensőségesebb helyzetei után.

Motivációik változatosak: egyesek egyszerűen csak izgalmasnak találják, hogy titokban másokat figyelhetnek, mások viszont pénzt akarnak kizsarolni az áldozataiktól. Ha a sértett nem csinálja azt, vagy nem fizeti meg azt az összeget, amit a kémkedők követelnek, a róluk készült videókat vagy képeket közzéteszik az interneten.

A támadók gyerekeket is megpróbálhatnak ily módon kihasználni. Elővigyázatos szülőként érdemes megfogadnunk a szakértők alábbi tanácsait:

– Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy ha nem használják a webkamerájukat, mindig takarják le azokat. Így ha támadók fel is törik azt, többnyire használhatatlan lesz számukra. Erre a célra már öntapadó webkamera-takarókat is vásárolhatunk, amelyeket egyszerűen csak el kell húznunk, ha használni szeretnénk a kamerát.

– Győződjünk meg arról, hogy gyermekeink webkameráinak alapértelmezett beállítása a „kikapcsolt”.

– Használjunk megbízható, naprakész internetbiztonsági megoldást, amely szoftveres szinten képes védeni a webkamerákat, például figyelmeztet, ha egy program hozzá szeretne férni a webkameránkhoz és lehetővé teszi a letiltását.

– Győződjünk meg arról, hogy gyermekeink ne rakjanak olyan helyre webkamerát vagy kamerával ellátott okoseszközt, ahol azok intim helyzeteket rögzíthetnek, amelyekkel a csalók visszaélhetnek.

– Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy

semmi olyat ne tegyenek egy fedetlen webkamera előtt, amit akkor sem tennének, ha valaki nézné őket.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!