Ezer évre szól

2019.11.25. 17:30

Földalatti jégbunker menti az informatikai adatokat

A Spitzbergákon jégbunkerben őrzik majd az informatikai adatokat 250 méterrel a föld alatt: itt biztonságban lesznek a bolygó adatai.

Forrás: Shutterstock

Jó hír azoknak, akik aggódtak az informatikai adataink biztonságáért és tárolásáért, hogy létezik szuperbiztonságos jégbunker, amely legalább 1000 évig megóvja a bolygó számítógépes nyilvántartásait, így akár 3019-ben is hozzáférhetőek lesznek majd a mai archívumok – írja hírösszefoglalójában a V4 Agency.

Tulajdonképpen nem új létesítményről van szó, ebben a bunkerben tárolják jelenleg is a világ minden tájáról származó mezőgazdasági vetőmagokat, például búzát, vagy akár paradicsom magot. A raktár, mely 250 méteres mélységben a jeges föld alatt található, a Norvégiához tartozó Spitzbergákon van.

Un coffre-fort de glace pour protéger toutes nos données informatiques https://t.co/UHr8oOnMJ9

Persze minden bizonnyal lesznek ezer év múlva is számítógépek, de a mai archívumok elolvasásához megfelelő szoftverekre van szükség. A papíralapú információk ellenállóbbak ugyan, mint a CD lemezek, de manapság már szinte mindenki a digitális adathordozókat részesíti előnyben a papírral szemben.

Amik azonban egy idő után óhatatlanul is megsérülnek, ezért kell őket olyan biztonságos helyre zárni, ahol nem árthat nekik semmi. Az egyetlen kézenfekvő megoldás az, hogy ha hatalmas hűtőszekrénybe zárják a fontos adatokat tartalmazó lemezeken és pendrive-okon található információkat.

Az adatokat poliészter filmeken fogják tárolni, hogy megóvják őket a nedvességtől, a páratartalomtól és a hőmérséklet változásaitól.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!