Erre figyeljünk!

2021.08.08. 15:00

A jelek: így verhetik át a csaló, hazug weboldalak

Honnan vehetjük észre, hogy az általunk látogatott oldalak „biztonságosak-e”, nem pedig az adatainkra vadászó webhelyek?

Forrás: Shutterstock

Az ESET szakértői összegyűjtötték, mire érdemes figyelni, hogy könnyen felismerjük a különbséget a biztonságos és a csaló weboldalak között.

Homoglifa, avagy elgépelt URL-ek és kétértelmű karakterek

A homográf típusú támadások a kiberbűnözők leggyakoribb megtévesztő taktikái közé tartoznak. Ennek lényege, hogy a hamis weboldalakat

olyan domain neveken regisztrálják, amelyek nagyon hasonlítanak ismert, megbízható oldalakéhoz,

ezek pedig kinézetre összetéveszthető karaktereket tartalmaznak. Ilyen például az, ha a „microsoft.com” helyett „rnicrosoft.com”-ot használnak, ahol az „m” betűt „rn” karakterekkel helyettesítik.

Előfordulhat az is, hogy az „o” betű helyett a görög eredetű omicront, azaz „o”-t használják a domain névben: itt például a „facebook.com” címben a második „o” helyére az omicron lépett, ám kinézetre szinte nincs is különbség.

„Typosquatting”, vagyis a szándékos elírással történő megtévesztés

Ahol is a támadók népszerű weboldalak neveihez nagyon hasonló domain neveket regisztrálnak, például „google.com” helyett „gogle.com” vagy „gooogle.com” címeket. Érdemes megemlíteni, hogy

a példában szereplő, tévesen írt változatokat a Google biztonsági okokból megvásárolta,

így ezek szerencsére automatikusan átirányítanak az eredeti oldalra, azonban még így is sokféle hamis változat bukkanhat fel.

A hamis oldalak általában megtévesztésig hasonlítanak az eredetire, ezért legyünk nagyon óvatosak, és mindig ellenőrizzük, hogy tényleg a helyes oldalon járunk-e. Szerencsére több olyan biztonsági programot is találunk, amelyek felismerik a homográf támadásokat, és figyelmeztetnek, ha egy gyanús weboldalt próbálunk meg elérni.

Rosszindulatú webhelyek ellenőrzése

Ma már számos megoldást találunk arra, hogy egy weboldal hitelességét ellenőrizni tudjuk. Ide kattintva, a Google Biztonságos Böngészés felületén

lehetőségünk van az adott weboldal URL címének beillesztésével ellenőrizni, hogy a keresett webhely biztonságos-e.

Egy másik hasonló felület a VirusTotal URL ellenőrzője, amely elemzi a webhely címét, és összeveti több tucat felsőkategóriás víruskeresővel, illetve webhely-szkennelő eszközzel, így igen pontos adatokat tud adni nekünk arról, ha esetleg mégis rosszindulatú felülettel van dolgunk.

Hiányzó adatvédelmi szabályzat – árulkodó jel lehet

Ha bizonytalanok vagyunk egy oldal hitelességét illetően, mindig ellenőrizzük, hogy a felületen található-e adatvédelmi szabályzat. Az adatvédelmi törvények értelmében ugyanis minden weboldalnak rendelkeznie kell(ene) olyan szabályzattal, amelyben elmagyarázzák, hogyan védik és kezelik a felhasználók személyes adatait.

Ha egyáltalán nem találunk erre vonatkozó információkat a honlapon, úgy joggal kérdőjelezhetjük meg az adott weboldal megbízhatóságát.

Elérhetőségek – erre is szükség lehet

Minden törvényes vállalatnak, amely kapcsolatot szeretne fenntartani az ügyfelekkel, el kell helyeznie az elérhetőségeit a weboldalán. Ez lehet egy kapcsolatfelvételi űrlap, telefonszám vagy közvetlen e-mail cím.

Ha viszont nem találunk semmit, az már önmagában is gyanús, ahogyan az is, ha a megadott telefonszám huzamosabb ideig nem kapcsolható, vagy olyan személy veszi azt fel, aki egyáltalán nem tűnik illetékesnek. Ilyen esetekben érdemes elgondolkodnunk azon, hogy itt esetleg csalással van dolgunk.

„S” mind Sándor a HTTPS-ben

Széles körben elterjedt módszer a weblapok biztonságának ellenőrzésére a HTTPS protokoll vizsgálata.

A HTTPS-t gyakran a biztonság kulcselemeként tartják számon, a valóság azonban ennél árnyaltabb.

Valójában ez a protokoll csak azt biztosítja, hogy a webszerver és a felhasználó böngészője közötti kapcsolat titkosított, azaz védettséget nyújt a lehallgatástól. Nem ad választ azonban arra a kérdésre, hogy bár a webhelyhez titkosított kapcsolaton keresztül csatlakozunk, valóban egy hivatalos weboldalon vagyunk-e, vagy csak egy hamis, adathalász verzióba botlottunk.

Manapság a számítógépes bűnözők ugyanolyan könnyen szerezhetnek érvényes SSL/TLS tanúsítványt a hamis webhelyeikhez, mint egy törvényes vállalkozás. Ezért ezt a módszert érdemes úgy kezelni, mint egy kirakós darabkáját, amely csupán egy nagyobb puzzle része. Ami a tanúsítványokat illeti, érdemes egy pillantást vetni arra is, hogy milyen szolgáltatásokat kínál a weboldal, és melyik szervezet adta ki az SSL vagy TLS tanúsítványát.

Ha a webhely által kezelt adatok érzékenyek, de a kiadott tanúsítvány olcsó vagy ingyenes, akkor érdemes behúzni a vészféket. A tanúsítvány érvényességéről, és a kiállító szervezetről bővebb információt a böngésző címsorában található lakat ikonra kattintva kaphatunk.

Megbízható biztonsági szoftverek

Egy naprakész, megbízható biztonsági program használatával további nagy lépést tehetünk a kiberfenyegetésekkel szemben. A biztonsági szoftverek általában beépített szkennelési technikával elemzik a weboldalakat, és rosszindulatú tartalmakat keresnek. Ha ilyet észlelnek, nyomban jelzik a veszélyt, majd letiltják a webhelyhez való hozzáférést és a rosszindulatú tartalmak letöltését.

Az élvonalbeli biztonsági megoldások emellett általában adathalászat elleni védelemmel is rendelkeznek, megakadályozva a jelszavak, banki adatok és más érzékeny információk megszerzésére irányuló kísérleteket. Amikor megpróbálunk hozzáférni egy adott URL-címhez, a biztonsági szoftver összehasonlítja azt az adathalász webhelyek adatbázisával, egyezés esetén pedig azonnal megszünteti a hozzáférést, és figyelmezteti a felhasználót a veszélyre.

A most felsorolt biztonsági tippek betartása mellett érdemes óvakodni még a gyanús hirdetésektől, valamint a helyesírási hibáktól hemzsegő weboldalaktól is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!