Áttörés a mobilfotózásban?

2019.03.12. 11:56

Elképesztő kamerát kap a Huawei új okostelefonja

Mintegy tíz nappal a hivatalos, március 26-i bemutató előtt már hergelik az okostelefonos felhasználókat a Huawei vezetői az éves csúcskészülékük, a P30 Pro képességeinek híreszteléseivel.

A minap mutatták be az MWC-n a Mate X-et, az elképesztően drága, ám némileg fölöslegesnek tűnő hajlítható kijelzőjű telefonjukat.

Míg azonban hajtogatás nélkül csak bírnánk élni, de

a kamera minősége mindenkit érdekel.

A Huawei marketingigazgatója, Clement Wong „véletlenül” kibökte az Android Centralnak, hogy a P30 úgynevezett szuperzoom kamerával jön, ami lenyűgöző tízszeres optikai (!) nagyítást tud.

A Gizmochina-nak ilyen képeket szivárogtattak ki a zoomkamera képességeiről:

Részletesen itt tudjuk átvizsgálni a képeket.

Azt már megszokhattuk, hogy Richard Yu vezérigazgató olyan átütő erővel, annyira hitelesen tud áradozni az új készülékekről – miként tavaly a P20 Pro-ról –, hogy szinte kételkedés nélkül, azonnal hitet adunk a szavainak. S ugyan a P20 esetében is némi túlzásra vetemedett, de azért lényegében teljesítette kamerásan a készülék mindazt, amiről a vezér beszélt.

Ráadásul ez a kameraegység szerinte még annál is kevesebb fénnyel beéri majd az éjszakai fotózáskor, mint a fényhiányos körülmények között kiválóan teljesítő P20 Pro.

Tehát így hangzik a sztori: tízszeres optikai zoom + nagy fényerő

Most Yu a Weibo-n tett közzé egy hajmeresztő lövést a holdról:

Aki nem lenne elégedett ezzel a képpel, próbálja meg éjszaka mobillal kézből, állvány és bármilyen segédeszköz nélkül, ilyen közelről lekapni a holdat…

Egyébként a tízszeres zoomot megvalósító „periszkóp kamera” vélhetően valamilyen motoros, mozgó szerkezet lesz.

Ha ez igaz, az egyszerre jó és rossz hír

Jó, mert technikailag lenyűgöző megoldás, s a valódi fényképezőgépeket idézi. Annyiban némileg aggasztó, hogy ahány mozgó alkatrész van egy ilyen kis hardverben, annyi meghibásodási lehetőség is adódhat.

Amúgy az MWC-n az Oppo már bemutatott működő prototípusként egy mozgó alkatrészekkel szerelt, tízszeres zoomot tudó mobilt, de ők azt csak a második negyedévben tudják talán piacra dobni. Így a Huawei a P30-assal ezt is verve, elsőként valósítja meg mobilban a szuperzoom teleobjektívet.

Frissítés:

Mint hamarosan kiderült, a képeket nem Huawei mobillal készítették. Bár utóbbit senki sem állította, de mégis fura, hogy a kampány részeként felhasználtak stock fotót is.

Borítókép: Huawei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!