Távmeghallgatás és e-akta

2019.04.17. 17:56

Digitális bíróságainkból nemzeti exportcikk lehet

Együttműködési megállapodást kötött ma, április 17-én Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A megállapodás szerint a jövőben Magyarország bíróságai is bekapcsolódnak hazánk digitális exportjának fejlesztésébe.

Ezt az OBH-nak a bíróságok digitalizációja terén elért eredményei tették lehetővé, amelyeket az Európai Bizottság is elismert már évente megjelenő igazságügyi eredménytáblájában.

Dobogós helyen a hazai bírósági ügyvitel

A legutóbbi „scoreboard” szerint Magyarország uniós viszonylatban dobogós helyet ért el a 21. század elvárásainak megfelelő bírósági ügyvitel kialakításával. Az utóbbi évek legfontosabb fejlesztései közé tartozik a tavaly kiépített és egyre bővülő távmeghallgatási rendszer, az elektronikus kapcsolattartás teljes körűvé tétele, valamint a

hamarosan bevezetésre kerülő e-akta,

amely tértől és időtől független hozzáférést biztosít az egyes eljárások résztvevői számára ügyük irataihoz.

Az OBH által irányított, illetve ösztönzött fejlesztések eredményeként létrejövő megoldások, valamint a digitális átállás során felhalmozott tudás a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint olyan érték, amely méltó a nemzetközi figyelemre.

Az OBH és a tárca megállapodása ezért rögzíti, hogy a két szervezet a jövőben együttműködik elektronikus bírósági megoldások külföldön történő megismertetésében és külgazdasági hasznosításában.

Borítóképen Handó Tünde és Szijjártó Péter aláír

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!