Sok hűhó sok pénzért

2019.03.26. 12:32

Az Apple a világ vezető tévészolgáltatója akar lenni

Jól kitaposott utat akar elfoglalni, azt, amelyet a többi online streaming szolgáltató már alaposan elegyengetett előtte.

Cupertino, 2019. március 25. Reese Witherspoon (b) és Jennifer Aniston amerikai filmszínésznõk az Apple amerikai számítástechnikai cég újdonságait bemutató rendezvényen a vállalat kaliforniai központjában, Cupertinóban 2019. március 25-én.

Fotó: MTI/AP/Tony Avelar

Óriási bejelentéssel élt magyar idő szerint tegnap éjjel az Apple: a már megszokottan fergeteges, boldogságot és győzelmet sugárzó show-műsorral ünnepelve közölte, hogy

a világ első számú streaming tévészolgáltatója akar lenni.

Mint a minap írtuk, a streaming minden jel szerint lenyomja (Amerikában már lenyomta) a hagyományos tévét, tehát igazán nagyívű terv ez, még akkor is, ha csak mások – a Hulu, az HBO és társai – után kapaszkodik fel megint az almás cég a vonatra.

Pár éve még az Apple volt a világ leginnovatívabb cége: mára Steve Jobs előrelátó és jövőteremtő kreativitásából az inkább pénzügyekben gondolkozó Tim Cook vezérnek csak a színvonal és a magas ár tartása maradt.

Az almás cég már nem határoz meg az irányvonalat, követővé vált. Továbbra is kitűnő minőséget nyújt (bár a léc már ebben is megrezzen néha, s immáron Dél-Koreában, Kínában is tökéletesen megbízható kütyüket gyártanak), s lemaradással figyeli, mit csinálnak a világ igazi újítói. Hogy aztán nagyrészt másolva piacot csináljon belőlük.

Nem a tévészolgáltatás volt az egyetlen bejelentésük, viszont szinte az egyetlen, ami a hazai felhasználókat is közvetlenül érintheti

Könnyű összekeverni, hogy mi a különbség az Apple által bejelentett Apple TV Plus és az Apple TV között.

Fotó: MTI/AP/Tony Avelar

A szoftveres Apple TV Plus előfizetési szolgáltatás. Ezzel az alkalmazással előfizetéses streaming tévészolgáltatásokat lehet elérni a következő hónapokban.

Saját gyártású tartalmak hadával rukkolnak elő, s olyan tévés „adások” is vehetők majd vele, mint a HBO, a Showtime, a Hulu, amiket innét kezdve a televízión roppant kényelmesen, egyetlen appból, az Apple TV-alkalmazással lehet elérni. (A Netflixről bevonásáról nem esett szó.) Meglepő módon a Samsung okostévéi is megkapják ezt az alkalmazást – csak fizessenek a tulajdonosok.

Ez lesz a bolygó másfélmilliárd, iOS-t futtató készülékének a belépője a tévés világmindenségre

Az app talán szándékosan összetéveszthető, vagy legalábbis összeolvadni látszik az Apple TV-vel, ami külön, boltban vásárolható hardverelem, streaming set-top box.

Ők adják majd a híreket – már akinek

Eddig is szállított magazinokat az Apple, mostantól viszont egyetlen appban, a News és a News+ szolgáltatás keretében mintegy havi 9,99 dollárért, az előfizető háromszáz laphoz (köztük a The New Yorker, a National Geographic, a Men's Health, a Washington Post, a The Wall Street Journal és így tovább) jut egyetlen, jól kezelhető felületen.

Egyelőre azonban szó nincs róla, hogy ez valamikor is elér Magyarországra, mi még legfeljebb a lehangoló, „az Ön lakóhelye szerinti országban nem elérhető” feliratot kapjuk.

És amire mindig vágytunk

A piaci nyomulás jegyében az Apple belép a hitelkártya-bizniszbe is: a Goldman Sachs és a MasterCard szakmai segítségével kibocsátja az okostelefonnal (iPhone-nal) is, meg fizikailag is létező hitelkártyát, remek kamatokkal, titániumból, kártyaszám, lejárati idő és egyéb fölöslegek nélkül, mert mindent az Apple Wallet alkalmazás tárol.

No de ez nálunk nem lesz kapható.

Fotó: MTI/AP/Tony Avelar

Jól hallható lihegés a Google sarkában

Pár napja volt, hogy a Google bejelentette, Stadia néven megcsinálja a számítógépes játékok jövőjét, a streaming játékplatformot, aminek segítségével a saját, akár gyenge számítógépünk csak egy kliens lesz, amely valójában egy távoli, gyors szerveren fog működni. Mintha csak egy ablak lenne a gyors gépre.

Erre mit jelent be az Apple tegnap?

Új videojátékos előfizetést, Apple Arcade néven. Ami ugyan nem játékstreamelős szolgáltatás, továbbra is le kell tölteni a játékokat az App Store-ból, de havidíjért ősztől legalább százhoz lehet hozzáférni. Nagyrészt olyanokhoz, amiket másutt nem is lehet elérni.

S mint a Google-nél: mindegy, hogy a játékot mondjuk iPhone-on kezdjük el játszani, ott folytathatjuk, ahol félbe hagytuk Apple TV-n, Macen és iPaden.

Az Apple Arcade százötven országban lesz egyelőre ismeretlen áron elérhető – hátha nálunk is.

Borítóképünkön Reese Witherspoon és Jennifer Aniston színésznők az Apple rendezvényén, Cupertinóban. (Fotó: MTI / AP / Tony Avelar)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!