Friss balhé

2021.02.18. 09:09

Áll a bál a Facebook körül – Ausztráliában elzárták a hírcsapot

A közösségi hálózatot üzemeltető cég bejelentette, hogy a továbbiakban ausztráliai platformján nem engedélyezi használóinak a hírek megismerését vagy akár megosztását.

New York, 2019. október 25. Mark Zuckerberg, a Facebook internetes közösségi portál társalapítója és elnök-vezérigazgatója beszél az oldal újdonságáról, a News Tab hírszolgáltatásról New Yorkban 2019. október 25-én. A Facebook fizetni fog néhány felkért, illetve vele együttmûködõ médiavállalatnak, hogy adják át a cikkeik fõcímét, valamint azok kivonatos összefoglalóját, amelyek a közösségi oldalon egy új fül alatt megjelennek. A Top News fület nem algoritmus, hanem élõ szerkesztõk fogják szerkeszteni. Együttmûködõ partnerek többek között a Wall Street Journal, a Washington Post, BuzzFeed News, Business Insider, NBC, USA Today és a Los Angeles Times. MTI/AP/Mark Lennihan

Forrás: MTI / AP

Fotó: Mark Lennihan

Az amerikai technológiai óriás közölte, hogy az ausztrál kiadóknak ezentúl tilos bármilyen tartalmat megosztaniuk vagy közzétenniük oldalain, ezzel egy időben pedig az ausztrál közönség a nemzetközi hírpiacról származó tartalmat sem érheti el és oszthatja meg.

Az egyre inkább elfajuló vita arra vezethető vissza, hogy az ausztrál parlamentben decemberben kezdeményezték egy, a médiapiacot szabályozó kódex bevezetését, amely

rákényszerítené elsősorban a Google-t és a Facebookot, hogy fizessenek az ausztrál sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért,

vagy különben pénzbírsággal sújtják.

Nincs kedve fizetni a Facebooknak

A Facebook közleményében azt írta: „A javasolt törvény alapvetően félreértette a platformunk és a hírtartalmakat megosztó kiadók közötti kapcsolatrendszert”. Fogalmazása szerint a törvény szigorú választás elé állítja: megfeleljen egy olyan médiaszabályozási törvénynek, amely figyelmen kívül hagyja az említett „kapcsolatrendszerből fakadó tényeket”, vagy szüntesse be a hírtartalmak engedélyezését ausztráliai szolgáltatásaiban. „Nehéz szívvel ez utóbbit választjuk” – áll a közleményben.

A továbbiakban a Facebook azzal érvelt, hogy az ausztrál kiadók számára is előnyös, ha megosztják írásaikat. Állítása szerint a Facebook és a kiadók közötti tartalmak cseréje a kiadók javát is szolgálja, hiszen felhívja a közösségi oldalt használók figyelmét a kiadói tartalmakra, és e forgalom becsült értéke mintegy 315 millió amerikai dollár (94,5 milliárd forint) volt.

A Facebook egyik szóvivője elmondta: az a problémájuk, hogy az új ausztrál médiakódex tervezetében nem egyértelmű a hírtartalom definíciója.

Mivel a törvény nem egyértelmű a hírtartalom meghatározásában, tág definíciót használunk, hogy tiszteletben tartsuk a tervezetet – hangsúlyozta.

Ugyanakkor helyreállítunk minden olyan oldalt, amely figyelmetlenségből került kiválogatásra – tette hozzá.

A szóvivő megjegyezte:

intézkedéseik célpontjai az ausztráliai felhasználók, akik számára szigorítottak a helyi és nemzetközi hírtartalmak megosztásán, illetve megtekintésén.

A múlt hónapban a Google amerikai vállalat azzal fenyegetőzött, hogy kivonja keresőmotorját, böngészőjét Ausztráliából, amennyiben az említett törvényt elfogadják.

A törvényt az ausztrál fogyasztóvédelmi és versenyhatóság dolgozta ki, és támogatja Scott Morrison miniszterelnök is.

A Google-nak az ausztrál piac elhagyására tett kijelentése után az ausztrál kormányfő védelmébe vette a döntést. Kijelentette: Ausztrália saját maga alkotja meg azokat a szabályait, amelyek keretei között a technológiai cégek működhetnek az országban. Hozzátette: ezt a munkát az ausztrál parlament és a kormány végzi el.

Fenyegetésekre nem reagálunk – szögezte le Morrison.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!