Rákényszerült a Google

2019.04.24. 13:30

Alapvető változások következnek az Android mobilokon

Ezentúl választhatóak lesznek a legfontosabb programok: úgy tűnik, nem hiába tolják a mind nagyobb büntetéseket a Google-re. A keresőóriás változtat a gyakorlatán.

Forrás: Shutterstock

Még tavaly rekordösszegű, 4,34 milliárd eurós, azaz nagyjából 1400 milliárd forintos büntetést szabott ki a Google-re az Európai Bizottság, mert az amerikai óriásvállalat visszaélt erőfölényével az Android operációs rendszert használó okostelefonokon és tableteken. (Idén 1,49 milliárd eurós büntetést kaptak az AdSense reklámplatform miatt.)

Nagyjából arról van szó, hogy a Google, domináns piaci pozícióját kihasználva, gyakorlatilag arra

kényszerítette a nagyobb mobilgyártókat, hogy saját böngészőjét és keresőjét telepítsék

előzetesen az eszközeikre, így korlátozva a versenytársakat.

Ha akarta valaki, ha nem, androidos mobilt vásárolva mindent tudni akaró, a felhasználók adatait gyűjtögető Google keresőt, s a cég Chrome böngészőjét kapta.

A felhasználók jelentős hányada rest törődni személyes adatainak sorsával, s azt használja, ami már amúgy is a mobilján van: pedig számos olyan biztonságos kereső és böngésző van, amelyik nem gyűjt adatokat, s azokat nem is továbbítja hirdetőknek és más cégeknek.

Mostantól minden másként lesz – elvileg

A Google most hivatalos közleményében adta tudtul, hogy a következő szoftverfrissítés után az európai felhasználóknak (másutt a világon minden marad a régiben) új képernyők fognak megnyílni a mobil Google Play áruházapplikáció indításakor.

Kétszer öt választása lesz a felhasználóknak

Két képernyő jelenik meg: az egyik új keresőalkalmazásokat, a másik pedig böngészőket kínál fel, amelyek érintésre feltelepülnek, s akár azonnal alapértelmezett alkalmazássá válnak.

Összesen öt-öt, véletlenszerű sorrendben megjelenő appról van szó.

Mint a Google fenti ábrája mutatja, olyan, a magánszférát jobban megbecsülő alkalmazások is feltűnnek majd, mint például a remek DuckDuckGo, amelyik kifejezetten kerüli a személyre szabott keresési eredmények felhasználását.

A puding próbája

Azért csak elvileg lesz választás, mert joggal kételkedhetünk abban, hogy a sok éven át a Google, meg a Chrome megoldásaihoz szokott felhasználók közül hányan veszik majd a (csekély) fáradtságot, hogy elsajátítsák és megszokják az új alkalmazások kissé más beállításait.

Erről persze már nem csak a Google tehet: az óriásvállalat mindenesetre a következő hetekben mind a meglévő, mind az új Android mobilokra kiküldi a frissítést.

Az Android egyébként mindig nagyságrendekkel testre szabhatóbb operációs rendszer volt, mint a versenytársaié – maga a rugalmasság mondjuk egy iPhone-hoz képest. De ezt csak az elkötelezett felhasználók használták ki, az androidos készülékekben kizárólag olcsóságot látó vevők ritkán éltek a lehetőségekkel.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!