Alakul az utaslista

2021.07.16. 13:00

A világűrbe megy egy 18 éves ifjú és egy 82 éves veterán

Ezt jelentette be váratlanul Jeff Bezos űripari vállalata, a Blue Origin.

-, 2021. július 15. Oliver Daemen családja által 2021 júliusában közreadott, dátum nélküli kép Oliver Daemenrõl. Jeff Bezos ûripari vállalata, a Blue Origin 2021. július 15-én bejelentette, hogy a 18 éves holland fiú lesz a világ legfiatalabb ûrhajósa július 20-án. A 18 éves fiatalember együtt utazik Jeff Bezosszal és annak fivérével, Markkal, valamint Wally Funkkal, a 82 éves egykori pilótanõvel.

Forrás: MTI/AP/

Fotó: Oliver Daemen családja

A 18 éves fiatalember is a New Shepard űrhajó fedélzetén lesz, amikor az megteszi első útját a világűrbe július 20-án, ezzel ő lesz a világ legfiatalabb űrhajósa.

Oliver Daemen
Fotó: Oliver Daemen családja / MTI/AP/

Oliver Daemen, aki 2020-ban végezte el a középiskolát és rendelkezik pilótajogosítvánnyal, a hollandiai Utrechtben fog egyetemre járni, ahol fizikát és inniváció menedzsmentet fog hallgatni.

Fizetett azért, hogy a világűrbe repülhessen.

Nem ő a nyertese annak a 28 millió dolláros aukciónak, amelyen az űrrepülésre lehetett licitálni. A jótékonysági aukció nyertesének kilétét nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit közöltek, hogy ő az űrhajó egy későbbi útján fog repülni.

„Ez lesz a New Shepard kereskedelmi célú működésének a kezdete, és Oliver az emberek egy új nemzedékét képviseli, aki segít nekünk a világűrbe vezető út felépítésében” – mondta Bob Smith, a Blue Origin elnökvezérigazgatója.

A 18 éves fiatalember együtt utazik Jeff Bezosszal és annak fivérével, Markkal, valamint Wally Funkkal, a 82 éves egykori pilótanővel.

Wally Funk egy régebbi felvételen
Fotó: AFP

Így a 18 éves Daemen és 82 éves Funk a legfiatalabb és a legidősebb űrhajósa lesz, aki a világűrbe tart – vélhetően napokon belül.

Borítóképünkön Oliver Daemen. A 18 éves holland fiú lesz a világ legfiatalabb űrhajósa. Együtt utazik Jeff Bezosszal és annak fivérével, Markkal, valamint Wally Funkkal, a 82 éves egykori pilótanővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!