Köznapi tapasztalat, tudományosan

2019.04.02. 17:47

A vacsoraidő felében mobiljaikkal matatnak a családok

Ahelyett, hogy az együttlétre koncentrálnának, a közös étkezésre szánt idő felében telefonnal, tablettel, tévével vagy más dolgokkal foglalkoznak az emberek.

Forrás: Shutterstock

Ezt állapította meg az Illinois-i Egyetem honlapján közzétett tanulmány.

A kutatók 109 család vacsorázási szokásait elemezték és azt vizsgálták, hogy az apa jelenléte és a közös étkezéstől a családtagok figyelmét elvonó különböző tevékenységek milyen hatással vannak az anya és az óvodáskorú gyermekek közötti interakcióra.

Nem figyelünk eléggé egymásra

A családtagok figyelmét elvonó dolgok között szerepel az elektronikus eszközök használata, továbbá a háziállatokkal, játékokkal vagy más tárgyakkal való játék vagy az asztal elhagyása bármilyen okkal, akár munka, akár a fürdőszoba felkeresése miatt.

A kutatók megállapították, hogy a családi vacsorák átlagosan 17 percig tartottak. Az apák és anyák a közös étkezésből szinte egyenlő arányú időt, 10 és 9 százalékot töltöttek az étellel kapcsolatos más tevékenységgel, mint például a tányérok cseréje.

Anyák és apák szerepe

A 18-24 hónapos kisgyerekek a vacsoraidő átlagosan 4 százalékát töltötték játékkal és csaknem ugyanennyi időt tévézéssel vagy más elektronikus eszközzel. Amikor az apa nem evett a gyerekekkel, akkor jelentősen több időt töltöttek játékkal, mint amikor az apa is ott volt a vacsoraasztalnál.

Ha az apa nem volt jelen, az anyák több időt foglalkoztak az étellel kapcsolatos olyan egyéb dolgokkal, mint a tányérok kicserélése vagy a konyhai eszközök elhelyezése és kevesebb figyelmet fordítottak az étkező gyerekeikre.

A férfiak inkább elmerülnek a technikában

Bár a kutatás szerint az apák hajlamosabbak voltak az anyáknál arra, hogy a technológia elvonja a figyelmüket az étkezésről és az asztalt is gyakrabban hagyták ott, az apák jelenléte a közös étkezésnél mégis pozitív hatású volt: a kisgyermekek figyelmét kisebb arányban vonták el az étkezésen kívül más dolgok és az anyák jobban odafigyeltek a gyerekekre, egyebek mellett arra, hogy figyelmeztessék őket a helyes és egészséges étkezésre – foglalta össze a tapasztalatokat Jaclyn Saltzman, a tanulmány vezető szerzője.

Saltzman szerint a szülők a gyerekek kiegyensúlyozottabb étkezése érdekében azt tehetik, hogy eltávolítják a játékokat, háziállatokat és más figyelemelterelő dolgokat a vacsoraasztal közeléből, így a kicsik az evéssel foglalkoznak, a szülők pedig figyelmet tudnak fordítani a helyes étkezési szokások kialakítására.

A tanulmány a Journal of Family Psychology folyóirat legutóbbi számában jelent meg.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!