Iszonyat lett a vége

2019.08.16. 12:28

A tömeggyilkosokat nevelő online fal története máig

Az eredeti cél, a szép cél az volt, hogy itt mindenki gyakorolhatja a szólásszabadsághoz való jogát.

Ami a kezdet kezdetét illeti: az 8Chan nevű online üzenőfal 2013-ban azzal indult, hogy felhasználóik egy része olyan országból érkezett, ahol bizonyos tartalmak nem elérhetőek, vagy a média erősen cenzúrázott volt.

Mások pedig azért választották az 8Chan-t, mert nézeteik miatt máshonnan ki voltak tiltva. Számukra az 8Chan maradt

az egyetlen platform, ahol elmondhatták a véleményüket.

A nagy szabadság egyben azt is jelentette, hogy a felhasználókra a törvények sem voltak hatással, így hamarosan megjelentek az egyre sötétebb tartalmak. Mint kiderült, több későbbi gyilkos, köztük az El Pasó-i lövöldöző is az 8Chan oldalon radikalizálódott – írja az Origo.

Radikális, tehát szabad?

Az 8Chan sokáig azért volt rendkívül népszerű a felhasználók körében, mert a hagyományos közösségi oldalakkal szemben sokkal megengedőbb volt a tartalmak tekintetében. A userek olyan képeket, szövegeket és gondolatokat is szabadon megoszthattak, amelyeket a Facebook például azonnal törölne.

Fredrick Brennan, a 8chan alapítója nyilatkozik az AFP-nek Manilában augusztus 6-án (Fotó: Ted Alibe / AFP

Az oldal működése meglehetősen egyszerű. A felhasználó a weblap megnyitását követően különböző tematikus üzenőfalak (Board) közül válogathat a főoldalon, majd azokat megnyitva hozzászólhat, képeket oszthat meg, aktív részese lehet a közösségnek. Ide tartoznak például az utazással, fitnesszel és zenével kapcsolatos üzenőfalak, de több felnőtt tartalmakkal foglalkozó Board is van.

Az 8Chan sosem titkolta, hogy az oldalon más törvények uralkodnak, mint a való életben, azonban arra valószínűleg ők sem számítottak, hogy a szólásszabadság online zászlóshajója hamarosan a radikális gondolatok melegágya lesz.

Lövöldözők „világosodtak meg” az üzenőfalon

Az amerikai hatóságok néhány hónappal ezelőtt kezdték el komolyabban vizsgálni az 8Chan-t, miután kiderült, hogy a San Diego-i és az Új-Zélandi lövöldöző – részben vagy teljes egészében – az online üzenőfalon radikalizálódott.

Mindkét esetben az elkövetők az 8Chan-en bejegyzésekben magyarázták saját rasszista elképzeléseiket és gyakran támogatókra, követőkre leltek az üzenőfalakon.

John T. Earnest később egy zsinagógában nyitott tüzet az ott lévőkre, Brenton Tarrant pedig egy hónappal korábban Új-Zélandon végzett 51 emberrel. A legfrissebb vizsgálatok szerint a 21 áldozatot követelő, hétvégi El Paso-i lövöldözés gyanúsítottja, a 21 éves Patrick Crusius is aktív részese volt az 8Chan meglehetősen vegyes közösségének.

A hétvégi tragédia után a Cloudflare nevű vállalat, amely a kibertámadások elleni védelmet nyújtotta az 8Chan számára, megszüntette a szolgáltatását az üzenőfal számára. A 8Chan hamarosan teljesen leállt, és a cikk írásának időpontjában még nem volt elérhető.

A Cloudflare vezérigazgatója, Matthew Prince blogbejegyzésben magyarázta meg cége döntését: szerinte az 8Chan nem tiszteli a törvényeket és

több gyilkosságért is felelősségre vonhatóak az üzemeltetői.

Visszalépve az időben, az 8Chan 2015-ben lett igazán népszerű, amikor az elődje, a 2003-ban alapított 4Chan felhasználói elkezdtek átvándorolni a Gamergate miatt. A Gamergate-botrány akkor robbant ki, amikor a 4Chan videojátékos közössége körében egyre elterjedtebbé vált a nőgyűlölet, majd amikor ezt az oldal üzemeltetői megelégelték és 2014-ben letiltották a problémás Boardot, a felhasználók egy jelentős része átköltözött a 8Chan-re.

Fredrick Brennan (képeinken), az 8Chan alapítója még 2015-ben beszélt arról az Ars Technica-nak, hogy az óránként megszokott 100 poszt helyett 2014 szeptemberében már óránként 4000 bejegyzést tettek közzé a felhasználók a különböző üzenőfalakon.

Nincs határ, minden mehet

Ugyan a 4Chan moderátorai sem mondhatóak szigorúnak, de az 8Chan-nél gyakorlatilag minden megengedett, és a tartalomszűrés egy nemlétező fogalom. Hamarosan a 8Chan lett az otthona a rasszista és neonáci tartalmaknak, az összeesküvés-elméleteknek, az anarchistáknak és több esetben a terroristáknak is.

Az említett Brennan már egy ideje eladta az oldalt, amelyet jelenleg egy amerikai veterán, Jim Watkins vezet. Az alapító viszont úgy érezte, hogy fel kell szólalnia az üzenőfalakról induló erőszakhullám ellen. A hétvégi események után Twitter bejegyzésben írt arról, hogy szerinte az 8Chan-t örökre le kell kapcsolni. Egyelőre az oldal valóban nem elérhető, de kérdés, hogy ez meddig marad így.

Hiányzik a törvényi háttér

Ráadásul az amerikai döntéshozók szerint meg lehetne próbálni törvényben szabályozni az ilyen üzenőfalak működését, azonban a szigorításnak rengeteg ellenzője van Washingtonban is.

David Kaye, University of California-Irvine jogi professzora, aki egyben az ENSZ szólásszabadsággal foglalkozó különmegbízottja is, azt mondja, hogy meglehetősen nehéz új médiaszabályozási törvényt elfogadtatni az Egyesült Államokban és az utóbbi időszakban történt lövöldözések után sem lesz komolyabb vita az 8Chan és a 4Chan szabályozásáról.

Az alapítónak is sok

Brennan véleménye sokat változott az évek alatt. Az 8Chan alapításakor olyan fórumot akart létrehozni, amely sokkal szabadabb, mint a szerinte egyre ellenőrzöttebb 4Chan, valamint úgy vélte, hogy az általa alapított üzenőfalon tapasztalható beszólások és esetleges gyűlöletbeszéd is csak a szólásszabadság velejárója.

Fredrick Brennan, a 8chan alapítója nyilatkozik az AFP-nek Manilában augusztus 6-án (Fotó: Ted Alibe / AFP

Az elmúlt időszak eseményei miatt azonban már inkább maga is bezáratná, mint megvédené az 8Chan-t. Hozzátette, hogy az oldal leállítása sem jelentené azt, hogy megszűnik a probléma, hiszen egy ilyen intézkedés csak átmeneti lenne, hiszen bárhol máshol, más néven, bármikor indulhat egy hasonló felfogással működő fórum.

Ráadásul az 8Chan már a sötét weben is megtalálható,

ahol még annyira sem ellenőrzik a megosztott tartalmakat, mint a világhálón, vagyis a felszíni weben.

Gazdasági szempontból vizsgálva az 8Chan minden, csak nem egy aranybánya.

Az oldal ingyenes, viszont a kétes tartalmak és a nem ellenőrzött környezet miatt gyakorlatilag senki sem akar reklámozni rajta, a fenntartása viszont sok pénzbe kerül, ezért elképzelhető, hogy az új tulajdonos nem fog tovább bajlódni vele.

Ebben az esetben valószínűleg újra a 4Chan lenne a mérvadó online üzenőfal.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!