Kínai-indiai kötélhúzás

2020.06.10. 15:11

A Google kirúgta a Kína-ellenes appot az áruházából

Lehangolóan gyorsan sikeres lett, május vége óta ötmillióan töltötték le az alkalmazást.

Forrás: Shutterstock

A Remove China alkalmazás pontosan azt kínálja a felhasználóknak, amit a neve sugall: távolítsák el a kínai appokat.

Fotó: TechCrunch

Az alkalmazást arra fejlesztették, hogy a felhasználó gyorsan felismerje és könnyen törölje a készülékén a kínai cégek által fejlesztett alkalmazásokat. A Remove China a Kínával egyre romló viszonyban lévő Indiában lett gyorsan népszerű.

A világ két legnépesebb országának vitája legutóbb egy himalájai határvita miatt élesedett ki.

Számos indiai híresség támogatja a kínai alkalmazások törlését.

Egy ismert jógaguru, Baba Ramdev a hétvégén tweetelt egy videót, amelyen bemutatta, hogy töröl kínai appokat.

Nupur Sharma, az indiai kormánypárt szóvivője, mikor értesült arról, hogy egy menő színész eltávolította a TikTokot a mobiljáról, úgy nyilatkozott, hogy

„nagyszerű látni, amint a polgárok példát mutatnak”, és közölte, hogy „ott kell megtalálnunk őket, ahol a leginkább fáj nekik”.

Fotó: Shutterstock

Számosan azonban arra bíztatták az indiai felhasználókat, hogy dobják el messzire a telefonjaikat is – ironikusan utalva arra, hogy

szinte mindenki kínai mobilt használ az óriási országban.

Még áprilisban India szigorította a külföldiek befektetési lehetőségeit, hogy szigorúbb ellenőrzést gyakorolhassanak a kínai befektetők körében, amelyek uralni akarják a világ második legnagyobb internetes piacát. A kormányzat szerint azért intézkedtek, hogy megfékezzék a kínaiak gyarmatosító politikáját a globális világjárvány miatt bajba került indiai vállalatoknál.

Narendra Modi miniszterelnök azt tanácsolta az ország 1,3 milliárd polgárának, hogy keressenek helyi alternatívákat, hogy Indiát „önbizalommal tölték el” és újraindítsák a belassult gazdaságot. Amit Shah, India belügyminisztere és Modi egyik legközelebbi bizalmasa közölte:

„ha úgy döntenek, hogy nem vásárolnak külföldi termékeket, India gazdasága megugrik”.

A Google azonban kicsukta a Google Play Áruházból a Remove China appot, mert az megsértette a cég megtévesztő magatartásra vonatkozó irányelveit.

Az irányelv értelmében a Google Play Áruházban található „alkalmazás (…) nem ösztönözheti a felhasználókat a harmadik féltől származó alkalmazások eltávolítására vagy letiltására”.

További intézkedésként a Google „technikai irányelvek megsértése miatt” kidobta a Mitron nevű indiai alkalmazást is, amely egyszerűen lemásolta a TikTok videómegosztót.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!