Digitália

2023.05.03. 06:00

Robot termékenyítette meg egy PlayStation 5-ös kontrollerrel: két kislány született

Mi a legmenőbb dolog, amit valaha is csináltak a Sony PlayStation 5 kontrollerével?

Sony PlayStation 5. Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Világszerte megfizethetetlenül drága sok meddő házaspár számára az in vitro megtermékenyítés (IVF). Egy spanyol startup, az Overture Life mintegy 37 millió dollárt gyűjtött össze támogatóitól, köztük a Google Venturestől és a 23andMe társalapítójától, Anne Wojcickitől, hogy megvalósítsák ötletüket, az automatizálást.

Az MIT Technology Review szerint megszülettek az első babák az Overture Life megtermékenyítő robotja közreműködésével.

A mesterséges megtermékenyítés során rendesen magasan képzett embriológusok mikroszkóp alatt vékony, üreges tűkkel kezelik a spermiumokat és a petesejteket.

Az Overture mérnöke azonban egy Sony PS5 vezérlővel irányított robottűje segítségével ültetett be spermiumot petesejtbe a New York-i New Hope Termékenységi Központban, melynek eredményeként két egészséges embrió és végül két kislány született.

Az első spermiuminjekciós robottal született babák olyan élvonalbeli eljárásnak köszönhetően születtek, amely a szakértők szerint több ezer dollárral csökkentheti az IVF költségét.

A technológia felhasználásával a pácienseknek egy napon nem kell majd termékenységi klinikát felkeresni, ahol egyetlen teherbeesési kísérlet 20 000 dollárba is kerülhet az Egyesült Államokban – mondta Santiago Munné, a spermarobotot kifejlesztő spanyol Overture Life cég informatikai igazgatója és genetikusa.

Az IVF így olcsóbb. És bármelyik orvos meg tudná csinálni.

Santiago Munné informatikai igazgató és genetikus úgy fogalmazott az MIT-nek, hogy végső soron egy mini IVF-labort kell elképzelnünk, „egy dobozt, ahová a spermiumok és a petesejtek bejutnak, és az embrió öt nappal később kijön”. A technológiájukat bármelyik nőgyógyász használhatja, ezért kevésbé költséges.

Az Overture Life már szabadalmi kérelmet nyújtott be, amelyben egy olyan IVF-labor „biocsipet” írnak le, amely növekedési folyadékot tartalmazó tartályokat és apró csatornákat tartalmaz a spermiumok átúszásához.

Már más cégek is ott vannak a pályán. Legalább fél tucat induló vállalkozásnak hasonló céljai vannak, köztük az AutoIVF, az IVF 2.0, a Conceivable Life Sciences vállalkozásnak: mind a 25–35 milliárd dolláros IVF-iparba szeretnének beszállni.

A Fairtility Cultivating Human Life through Optimal Embryos (CHLOE) például mesterséges intelligencia által vezérelt eszközt fejlesztett, amely segít a klinikusoknak az egészséges embriók kiválasztásában. Egy másik, Fertilis nevű vállalkozás pedig 3D-nyomtatott bölcsőket készít a peték és embriók tárolására.

Alan Murray, a Conceivable Life társalapítója becslése szerint egy átlagos IVF-baba 83 000 dollárba kerül az Egyesült Államokban, ha figyelembe veszik a sikertelen kísérletek, drága termékenységi gyógyszerek és az orvosi eljárások költségét – s ezeket nagyrészt nem fedezi az egészségügyi ellátás.

Cége célja a költségek 70 százalékos csökkentése a sikerarányok növelésével és az eljárások árának csökkentésével a robotika segítségével.

Évente körülbelül 500 ezer csecsemő születik IVF-en keresztül világszerte, de a legtöbb ember, akinek segítségre lenne szüksége a gyermekvállaláshoz, vagy nem tudja fizetni az eljárásokat, vagy nem fér hozzá a termékenységi gyógyszerekhez.

Sok termékenységi szakember úgy véli, az IVF-robotok ideje elérkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!