Digitália

2022.11.04. 06:00

A Xiaomi egy komplett objektívet tett a mobilra (videó)

Sokan álmodoznak arról, hogy mobiljuk kamerája a cserélhető objektíves fényképezőgépek képességeivel rendelkezzen. A Xiaomi összerakta.

12S Ultra Concept

Forrás: Xiaomi

A cég bemutatta koncepciótelefonját, a 12S Ultra Concept-et, amely elhozza a cserélhető objektívet a Xiaomi eddigi legimpozánsabb mobiljára. Természetesen az itt bemutatott és az alábbi képen látható 12S turbózásáról van szó: a méretes kameraegyüttes a mobil hátlap majdnem teljes szélességét elfoglalja. Íme, az idén júliusban debütált mobil:

Pedig ez is szép darab kamera...

Ennek a készüléknek a mutatványát vitte tovább a végletekig a Weibo közösségi portálon most bedobott Ultra Concept: a készülékre szabványosan illeszthetőek a Leica M sorozatú cserélhető objektívei. A holmi vélhetően a Sony IMX989 1 hüvelykes szenzorát használja.

Nem ez az első okostelefon, amelyre cserélhető objektívek illeszthetőek. A Motorola Hasselblad-tanúsítvánnyal rendelkező „True Zoom”-ja például már 2016-ban mágnesesen rögzíthető kamerafedelet kínált a Moto Z-hez.

A kínai technológiai óriás korábban együttműködött a Leicával a 12S Ultra-ban használt kamerarendszer közös fejlesztésében a GSMArena beszámolója szerint.

A Xiaomi azt állítja, hogy a teljes méretű lencse az okostelefont „professzionális fotókészítő eszközzé” változtatja, s olyan előnyöket kínál, mint például a „valódi mélységélesség” – szemben a legtöbb okostelefon által kínált szoftveres háttérelmosó funkciókkal.

12S Ultra Concept a gyártó szerint az AI Image Solution-ra támaszkodik a fényképek feldolgozásához, és 10 bites RAW felvételt kínál. A csatlakoztatható lencse természetesen integrált a kameraappal és figyelemre méltó új szoftverfunkciókat is kapott.

Ezt hozná az okostelefonok természetes fejlődése az egyre jobb kameraminőségért? A Xiaomi 12S amúgy is hatalmas érzékelőjére már csak rá kellett „tenni” a monumentális kamerát? Jó lesz azonban azzal is számolni, hogy egy olyan M sorozatú lencse, amit a videón láthatunk, 3000 dollár (másfél millió forint) feletti összegbe kerül…

Az Android Authority szerint a gyártó várhatóan megelégszik azzal, hogy a korábbi koncepciókészülékeihez, mint például a fizikai gombok nélküli mobilhoz hasonlóan, az Ultra Concept is a fiókban maradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!