Hasznos tippek

2022.09.04. 15:00

Tanácsok szülőknek a gyerekek internet-használatáról

Praktikus ismeretekkel segíti a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a szülőket, hogyan tehetik biztonságosabbá gyerekeiknek az online világot.

Forrás: Shutterstock

Az NMHH azt tanácsolja a szülőknek: először ismertessék meg a gyerekekkel az internet használatát és az online világ működését, hogy a gyerekek tudatosan és biztonságosan használják az internetre kapcsolódó eszközöket.

A hatóság szerint arra is ügyelni kell, hogy az interneten „fogyasztott tartalom egészséges legyen”, azaz nem mindegy, milyen mintákat és példaképeket követ és utánoz a fiatal.

A gyerekeknek érdemes elmagyarázni, mi lehet káros az online térben, hogyan vigyázzon az adataira, a jelszavaira, a profiljaira és azt, hogy legyen óvatos a letöltésekkel is.

Érdemes továbbá a szülőknek a gyermek digitális eszközeire olyan szűrőprogramokat telepíteniük, amelyek megakadályozzák, hogy túl korán találkozzon a gyermek a szexualitással. A fényképek megosztása ugyanis elsőre ártatlannak tűnhet, de előfordulhat, hogy a képek nem megfelelő kezekbe kerülnek, később pedig rendkívül nehéz eltávolítani ezeket az internetről – figyelmeztetett az NMHH. Ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy a hatóság Internet Hotline-jához  – akár anonim módon – bárki bejelentést tehet és segítséget kaphat a jogsértő tartalmak eltávolításához.

Kitértek arra is, hogy a kulturált viselkedés nemcsak a mindennapi életben, hanem az online térben is fontos, az online kommunikációnak is vannak általános illemszabályai, az úgynevezett netikett, amely leggyakrabban az e-mail, a chat és a különféle fórumokkal kapcsolatban kerül szóba. A netikett folyamatosan alakul – jelezték –, örök szabály ugyanakkor, hogy ne írjunk csupa nagybetűvel, mert az kiabálásnak számít, mindig a lényegre törekedjünk, ne legyen az üzenetben trágárság, valamint használjunk szóközöket és írásjeleket is.

Az online térben is meg kell védeni a gyermekeket a rosszindulatú idegenektől, fontos felhívni a gyermek figyelmét arra, hogy akit nem ismer, ne jelölje vissza. Az online ismerkedés árnyoldala a rosszindulatú csábítás, behálózás, amelynek célja, hogy érzelmi köteléket kiépítve visszaéljenek a gyermekek bizalmával, rávegyék őket bizonyos dolgokra, akár szexuális kapcsolatra, gyermekprostitúcióra, gyermekpornográf tartalmak készítésére – figyelmeztet a hatóság.

A médiahatóság javasolja a szülőknek, segítsék gyermekeik eligazodását az online térben, beszélgessenek arról, hogy érdemes használni a különböző platformokat, mire szükséges figyelni az internethasználatnál, jóval nagyobb biztonságban vannak ugyanis azok a gyermekek, akik érzik a szülők támogatását, és „nem kell egyedül bolyonganiuk az online világ nehézségei között”.

Bővebb információt és segédanyagokat a hatóság a Gyerek a neten című tematikus oldalán nyújt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!