Drágaságaink

2022.09.08. 09:56

Hatszázezer! Maradhat? Megérkezett az új iPhone 14-es széria

Mint a jó bor, ahogy öregszik, nem változik nagyot, csak finomodik. Az Apple apró módosításokkal hozta ki a 14-es készülékcsaládot.

Forrás: Apple

Az Apple nem kapkod: elődjéhez képest a 14-es méretben, fontosabb paramétereiben alig változott valamit. Androidosok csúfolódhatnak majd néhány újítás miatt, ami a droidokon már mind-mind hosszú évek óra rendelkezésre áll – de az az igazság, ha már hozzányúl valamihez a harapott almás cég, bizony gyakran szebben is csinálja.

Az iPhone 14 nem hoz túl sok figyelemre méltó változtatást a motorháztető alatt az iPhone 13-hoz képest, mivel mindkettő A15-ös sorozatú chippel és bevágással jön. Viszont kaptunk egy új plusz modellt, amely nagyobb, 6,7 hüvelykes kijelzővel és megnövelt akkumulátor-üzemidővel (hogy mennyivel, azt sohasem árulják el) rendelkezik.

A készülékek továbbfejlesztett, 12 megapixeles főkamera-érzékelővel, valamint 12 megapixeles, autofókuszos TrueDepth szelfi kamerával érkeznek.

Az iPhone 14 Pro és a 14 Pro Max nagyon hasonlít a tavalyi 13 Pro és 13 Pro Max készülékekhez, amíg közelebbről meg nem nézzük a kijelzőjüket.

Szembeötlő fejlesztés a mindig bekapcsolt képernyő – lánykori nevén AOD –, megjelenése. Úgy működik, hogy információs widgeteket jelenít meg a kijelző bekapcsolása nélkül. Megnézhetjük az időjárást, a naptár információkat és egyebeket. Jól néz ki, és a háttérképek kevésbé fontos részei el is sötétülnek rajta, viszont kiemeli az arcokat.

Másik jól látható újdonság az appleül Dynamic Island, azaz kb „mozgó sziget” nevet kapott megoldás. Arról van szó, hogy (csakis) a legdrágább változaton immáron nem csúnya notch (kamerakivágás) van, hanem mozgó és animáló sziget, amelyen az értesítések és a riasztások roppant látványosan tűnnek fel. (Lehet majd megjegyzéseket tenni az újabb Apple-varázsszóra, de lefogadhatjuk, hogy a droidos gyártók sorra fogják másolni ezt a megoldást – miként az Apple is Őket.)

Természetesen nincs új iPhone új kamerák nélkül. Az iPhone most először vált át az eddig istenített 12 megapixeles érzékelőről 48 megapixelesre. A fejlesztések közé tartozik a gyenge fényviszonyok melletti fotózás terén ígért előrelépés, mindez f/1,78 rekesznyílású és 24 mm-es gyújtótávolságú érzékelővel.

Forrás: Apple

Az iPhone 14 Pro modellekben az Apple továbbfejlesztett A16 Bionic chipje található: az Apple azt állítja, hogy új chipjével az energiahatékonyságra, a kijelzőre és a kamerára összpontosított. Amúgy ez a chip támogatja az említett Dynamic Island rendszert is.

Forrás: Apple

Az Amerikában értékesítendő modellekben már nem lesznek fizikai SIM-tálcák:  eSIM-et fognak használni. Az Apple szerint az eSIM-ek biztonságosabbak, és segíteniük kell a felhasználókat, hogy könnyedén váltsanak szolgáltatók között – de ez a macera egy darabig bonyolultabb lesz majd azoknak, akik hozzászoktak ahhoz, hogy a SIM-kártyát egyszerűen kivegyék és az újat beillesszék a helyére.

Hatalmas bejelentés, hogy vészhelyzeti műholdas kapcsolattal bővítik az iPhone 14 és 14 Pro készülékeket – az Egyesült Államokban és Kanadában.

Ha valakinek segítségre lenne szüksége, és nincs elérhető szolgáltató, a telefonja a legközelebbi műholdon keresztül küld segélykérő üzenetet. Ez a funkció két évig ingyenes lesz az új telefonokon.

Magyarországon az előrendelés szeptember 9-én 14:00 órától indul, a 14-es szeptember 16-tól, a 14 Plus október 7-től kapható. A csábító indulóár 449 990 Ft, ami tárhelytől függően felmegy 679 990 forintig.

A durranósabb 14 Pro 569 990 forintról startol, az 1 TB-os változat 869 990 Ft lesz. Az iPhone 14 Pro Max a hírek szerint a legnagyobb, 1 TB-os tárhellyel 929 990 forintos árcédulát kap majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!