Eddig tartott

2022.08.12. 09:36

Lebukott két ifjú hazai hacker

Elfogtak a rendőrök két fiatal hackert, akik online fizetési rendszereket kijátszva milliókat kerestek adathalászattal – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.

Forrás: Shutterstock

A bűncselekmény-sorozatnak több károsultja van: egy számítástechnikai eszközöket forgalmazó online webáruház, azok, akiknek az adataival visszaéltek, valamint a SimplePay és a PayPal fizetési felületek üzemeltetői.

A nyomozóirodához júliusban érkezett feljelentés, amely alapján információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás miatt büntetőeljárás indult. A sértett egy számítástechnikai eszközöket forgalmazó online webáruház volt.

Az NNI nyomozói kedden lecsaptak két fiatal hackerre: egy 17 éves Hajdú-Bihar megyei fiúra és 21 éves Csongrád-Csanád megyei társára,

és minden számítástechnikai eszközüket lefoglalták – közölte a rendőrség.

A nyomozás során kiderült, hogy a két fiatal a múlt év eleje óta foglalkozott illegális pénzszerzéssel. Megszerezték PayPal- és SimplePay-fiókok tulajdonosainak adatait, majd a tudtuk nélkül a webáruház oldaláról különböző termékeket rendeltek. Amikor a cég az árut feladta a megadott címre csomagküldő szolgálaton keresztül, előálltak egy kitalált történettel. Azzal hívták fel telefonon az online fizetési rendszerek üzemeltetőit, hogy az érintett fiók tulajdonosa csalás áldozata lett, valójában nem rendelt semmit, csak visszaéltek az adataival.

Mivel a csomagok átvételéig a PayPal és a SimplePay a vásárolt termékek összegét csak zárolja a fiókokban, a pénzt jóhiszeműen visszautalták arra a számlaszámra, amelyet a hackerek adtak meg nekik.

A páros sokszor nemcsak a pénzt tudta megszerezni, hanem a megrendelt termék is eljutott hozzájuk.

A hackerek a megszerzett áruk egy részét sajátjukként használták, másik részét továbbértékesítették, a bevételen pedig osztoztak. Az egymás közötti tranzakciókat az anonimitás megőrzése érdekében kriptovalutában bonyolították le.

Volt olyan eset, hogy a megrendelt áru ellenértékének visszatérítése már nem történt meg, mert az online fizetési rendszer üzemeltetőjét későn tudták értesíteni, így a kár közvetlenül a PayPal-, illetve SimplePay-fiókok tulajdonosainál jelentkezett. Az online webáruházat és a fiókok tulajdonosait összességében több millió forint kár érte.

A két fiatalt gyanúsítottként hallgatták ki, mindketten szabadlábon védekeznek. Mivel a nyomozás szerint társaik is lehetnek, nem kizárt, hogy a gyanúsítotti kör bővülni fog.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!