Kripto csalók

2022.07.27. 18:47

500 000 dollárnyi kriptovalutát foglalt le az FBI

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma bejelentette, hogy 500 000 dollár értékű Bitcoint foglaltak le észak-koreai hackerektől, akik egy új, Maui néven ismert zsarolóvírus segítségével titkosították több szervezet számítógépeit.

„A lefoglalt pénzeszközök közé tartoznak a kansasi és coloradói egészségügyi szolgáltatók által fizetett váltságdíjak is” – áll a minisztérium sajtóközleményében.

A hónap elején az amerikai kiberbiztonsági és hírszerző ügynökségek közösen hívták fel a figyelmet arra, hogy 

az észak-koreai kormány által támogatott hackerek a Maui zsarolóvírussal az egészségügyi szektort célozzák.

A bitcoin váltságdíj visszaszerzésére azután került sor, hogy az ügynökség átvette az irányítást két kriptovaluta számla felett, amelyeket 100 000 és 120 000 dollár összegű kifizetések fogadására használtak az egészségügyi központoktól. A minisztérium nem hozta nyilvánosságra, hogy a többi kifizetés honnan származik.

„Az incidensek bűnüldöző szervek felé történő bejelentése, és a nyomozással való együttműködés nemcsak az Egyesült Államok védelmét szolgálja, hanem jó üzlet is” – mondta Matthew G. Olsen, a minisztérium nemzetbiztonsági osztályának helyettes főügyésze. „A váltságdíj áldozatainak kártalanítása jól mutatja, miért érdemes együttműködni a bűnüldöző szervekkel.”

Jelenleg nem ismert, hogyan szervezték meg a hatóságok a lefoglalást, de elképzelhető, hogy a pénzmosás nyomait követve egy kriptovaluta tőzsdéhez jutottak, amely készpénzkivételi szolgáltatásokat kínál bitcoinról - írja a The Hacker News alapján a G Data.

Az eset jelzi, hogy az Egyesült Államok kormánya továbbra is sikereket ér el a kripto-orientált bűnözői tevékenységek visszaszorításában, és egyes esetekben képes visszaszerezni a kifizetett váltságdíjakat.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!