Jövőre már gyártják

2022.04.21. 11:44

Optimus, a Tesla humanoid robotja „képes lesz mindenre” (videó)

Elon Musk most először adta meg a pontos időpontot, hogy mikor kezdik Optimus, az általános feladatok elvégzésére alkalmas humanoid gyártását.

A hiperaktív multimilliárdos az űrhajóprojektek, a Tesla-fejlesztés, megannyi más innováció és a Twitter százszázalékos bekebelezése mellett hirtelen új szintre emelte a robotos projektjét. Újabb előadásaiban egészen úgy fest a dolog, mintha a legfontosabb-sürgősebb feladattá lépett volna elő.

Mikor a Tesla tavalyi A Day nevezetű rendezvényén bejelentette a „Tesla Bot” projektet, Musk úgy beszélt róla, hogy a vállalat az önvezető technológia fejlesztéséből származó ismereteiből, alkatrészeiből mintegy mellékesen meg tudja csinálni,

és ha ők nem csinálják meg, akkor majd valaki más.

Akkoriban ez úgy hangzott, mintha csupán hangzatos toborzási eszköze lenne a Teslának, amivel a teljesen önvezető rendszer felépítésére törekvő autógyártó igyekszik felturbózni a mesterséges intelligencia csapatát – figyelmeztet az Electrek.

Aztán néhány hónappal később a projekt hirtelen előtérbe került. Mondhatni ugrott.

Musk bejelentette, hogy a Tesla mostantól az Optimusnak nevezett Tesla Bot termékfejlesztését előtérbe helyezi néhány készülő járművével szemben.

A vezérigazgató roppant izgatottan magyarázott arról, hogy a robotgyártás milyen kedvező hatással lehet a munkaerőhiányra és közvetve az egész gazdaságra.

A mostani Tesla Cyber Rodeo rendezvényen Musk közölte, hogy az Optimus robot első verziójának gyártása remélhetőleg jövőre megkezdődik:

Ez a robot képes lesz alapvetően mindenre, amit az emberek nem akarnak megtenni. Ő meg fogja csinálni. A bőség korát fogja elhozni. Lehet, hogy most nehéz elképzelni, de (...) gondoskodunk róla, hogy biztonságos legyen, semmilyen Terminátor veszély nem fenyeget. Ez még az autóknál is nagyobb mértékben fogja átalakítani a világot.

Januárban Musk azt mondta, hogy a Tesla szerepet játszhat a mesterséges általános intelligencia (AGI) megvalósításában a humanoid robot projekt révén.

Néhány héttel később a Tesla AI igazgatója, Andrej Karpathy kijelentette, „úgy véli, a Tesla Bot jó úton halad afelé, hogy a legerősebb AI-fejlesztési platformmá váljon”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!