Kezdhetünk takarékoskodni

2022.04.25. 06:00

„Bárki” mehet a Marsra, csak spórolnia kell – kérdés, visszajön-e

A világ leggazdagabb embere, Elon Musk szerint az ő SpaceX cégének a 100 000 dolláros (mintegy 35 millió forint) jegye a Marsra „szinte bárki” számára megfizethető lenne.

Az ambiciózus kijelentéseiről is ismert Musk, a SpaceX alapítója és vezérigazgatója a TED vezetőjének, Chris Andersonnak adott interjújában hosszasan beszélt egyik kedvenc témájáról, a Marson építendő önfenntartó városról.

„Ha a Marsra költözés, mondjuk, 100 000 dollárba kerül, akkor szerintem szinte bárki tud annyit dolgozni és spórolni, és végül lesz ennyije, és képes lesz elmenni a Marsra, ha akar” – mondta Musk.

Mindenkinek elérhetővé akarjuk tenni, aki menni akar.

Musk hozzátette, sokan dönthetnek úgy, hogy valamilyen szponzori programon vagy kölcsönön keresztül vásárolják meg a jegyet, de becslése szerint az emberiségnek csak egy kis százaléka akarja majd ténylegesen megtenni az utazást.

Az önfenntartó marsi város céljának eléréséhez Musk szerint körülbelül egymillió embernek kellene ott élnie és dolgoznia. Reményei szerint mintegy 1000 csillaghajóból álló flotta áll majd rendelkezésre, amelyek egyenként körülbelül 100 embert tudnak bolygószomszédunkhoz szállítani 2,2 évente, amikor az utazás a bolygóközi távolságok szerint a leggazdaságosabb.

Legutóbbi, 2022 márciusában tett számítása alapján az emberek 2029 körül léphetnek először a Vörös Bolygóra – ez a dátum a korábbi, 2024-es előrejelzéséhez képest eltolódott. Ha minden a tervek szerint alakul, Musk azt sugallja, hogy elképzelése szerint a 2030-as évek folyamán tömeges flották indulhatnak a Marsra.

Azért senki ne számítson első osztályú utazásra, ha azt tervezi, hogy az első emberek egyikeként történelmet ír a Marson, mondta.

Különösen az elején nem lesz luxus a Mars.

„A Mars-utazás reklámszövege a következő: veszélyes, szűkös, lehet, hogy nem jutsz vissza, ez nehéz, kemény munka.”

De – nevetett Musk – dicsőséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!