Ez a hatodik

2022.03.30. 10:00

Átadták a digitális tudásközpontot Békésen

A Digitális Jólét Program szakmai támogatásával és koordinációjával létrejött digitális tudásközpontot: ez az országban az idén megvalósuló hat központ egyike.

Békésen az önkormányzat tulajdonában lévő, korábban Civil Házként működő épületben alakították ki a központot, azt a Békés Városi Kulturális Központ, Könyvtár, Múzeum és Sport Nonprofit Kft. üzemelteti majd, várhatóan jövő héttől fogadja a látogatókat.

   
Az ingatlanon az önkormányzat 2020-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásából 35,9 millió forint értékű épületenergetikai fejlesztést hajtott végre, az épületre napelemes rendszert telepítettek, akadálymentesítés is történt. Tavaly további 16 millió forintot fordítottak az épület korszerűsítésére.

   
A központ minden korosztályt és társadalmi réteget meg kíván szólítani. Iskolás korúaknak speciális tanórákat és pályaorientációs foglalkozásokat kínálnak, a felsőoktatásban részt vevőknek kihelyezett kurzusokat és versenyeket. Pedagógusoknak továbbképzésekre és workshopokra lesz lehetőségük, idősek és hátrányos helyzetűek elsajátíthatják az alapvető digitális kompetenciákat, hétvégente családi napokat és rendezvényeket tartanak.

   
A békési központban programozható padló- és humanoid robot, robotkutya, programozható ipari robotkar, 3D-s nyomtató, VR- (virtuális valóság) szemüveg és desktop lézervágó érhető el.

   
A már működő Digitális Jólét Program Pontok tapasztalatait felhasználva 2022-ben 6 vidéki városban, Békés mellett Kaposváron, Kecskeméten, Nyíregyházán, Oroszlányban és Veszprémben hoznak létre ilyen központot. Országosan 2,4 milliárd forint áll rendelkezésre a digitális tudásközpontok kialakítására és működtetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!