Hamarosan

2021.11.27. 15:00

Mesterséges intelligenciával 24 órán belül lehet ingatlant venni

Magyarországra is betörhet az amerikai trend.

Az Amerikai Egyesült Államok leggyorsabban növekvő ingatlanportálja

évek óta vásárol fel ingatlanokat mesterséges intelligencián alapuló értékbecslők segítségével.

A Zillow nevű cég 5-10 százalékkal a becsült piaci ár alatt veszi meg a lakásokat úgy, hogy az eladónak egy napon belül kifizetik a teljes összeget. Az innováció előszele már megcsapta Magyarországot, 1-2 éven belül egy magyar ingatlanközvetítő, a Livlia is erre a modellre fog berendezkedni.

Ahogy minden más szektor, úgy az ingatlanpiac is elképesztő ütemben digitalizálódik napjainkban.

A Zillow által kínált technológia legnagyobb előnye, hogy 24 órán belül nemcsak ajánlatot tesz, de fizet is az eladásra szánt ingatlanokért.

Az összeg jellemzően 5-10 százalékkal a piaci ár alatt van, cserében viszont szinte azonnal megérkezik a tulajdonos számlájára. Ez abban az esetben ideális, ha valakinek sürgős az ingatlan eladása, mert így egy napon belül túladhat rajta. A Zillow ezt követően felújítja az ingatlanokat, majd továbbértékesíti azokat. Így néhány százalékos haszonra tesznek szert, ami egy nagy volumenű ingatlanállománynál már hatalmas nyereséget jelent. A leggyorsabban növekvő amerikai ingatlanközvetítőnek jelenleg 18-20 ezer ingatlan van a tulajdonában, ami óriási szám.
 

Itthon is lenne létjogosultsága
 

A modell rendkívül vonzó, de rengeteg adat kell a működéséhez.

Például Amerikában publikusan hozzáférhetőek az ingatlanok paraméterei, lekérhető a tulajdonos háttere, sőt, még az is, hogy van-e adott esetben közüzemi tartozása. Egy ekkora adathalmazból a mesterséges intelligencia már valós értékbecslést tud adni.

Magyarországon és a régióban ennek megvalósítása jóval nehezebb feladat amihez itthon a Livlia igyekszik kitaposni a rögös utat.

A Livlia felületén már elérhető az online értékbecslő, ahol bárki ingyen megnézheti, mennyit ér az ingatlana. 

Ehhez csupán négy adatot kell megadni: az ingatlan helyét, becsült irányárát, négyzetméteradatát és a minőségét, azaz az állapotát. Ezek alapján igen erős becslést tudunk adni az ingatlan piaci áráról, s az érdeklődő láthatja azt is, milyen hasonló paraméterű ingatlanok találhatóak a környéken.

A cég szerint ez jó kiindulási alap számukra ahhoz, hogy a Zillow nyomába lépjenek. A fejlesztésnek Magyarországon is lenne létjogosultsága, mert egyelőre jellemzően hónapokat kell várni, mire egy adás-vétel lezárul, a 24 órás időkorlát pedig egy teljesen új szint lehet, ami kedvezne a keresleti és a kínálati oldalnak egyaránt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!