Ország-világ

2021.10.29. 12:04

Nem véletlenül lett Meta a Facebookot működtető óriás

Mark Zuckerberg éppen csak ingyen sört, égig érő hajat és örök életet nem jelentett be – igaz, nem a való világban, hanem egy szuperfészbukban, ami a virtualitásban ígér tejjel-mézzel folyó Kánaánt.

Forrás: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

A csodavilágban, a metaverzumban, amit a Meta nevű új cég, a Facebook-utód alkot meg – nem kell aggódni, egyelőre a Facebook, Instagram és WhatsApp is marad – minden szép lesz és jó.

Az úgynevezett metaverzumban Zuckerberg szerint

találkozik majd a fizikai és a digitális világ és „magával ragadó virtuális online élményt” nyújt majd a felhasználóknak.

Fotó: Facebook

Hogy, hogy nem, ez az épülő szép digitális világ nagyban támaszkodik majd a Zuckerberg által még 2014-ben felvásárolt, virtuális eszközöket, szemüvegeket forgalmazó Oculus termékeire. Amiket persze a Facebook leállása esetén semmire sem lehet használni, tapasztaltuk meg a közösségi oldal októberi leállásakor.

Meta lesz a Facebook, az közösségi oldalakat működtető vállalat új neve – tudatta Mark Zuckerberg, a Facebook alapító elnök-vezérigazgatója.

A közel másfél órás, fent látható videós bejelentés szép, új világában a terveik szerint a Facebook által gyártott úgynevezett VR-szemüvegekkel a felhasználók interakcióba léphetnek egymással akár egy játékban, akár a munkahelyükön: nem kell kimozdulni hazulról,

a Zuckerberg-féle metauniverzum szebb lesz, mint a valóság.

Fotó: Facebook

Voltak már ennek a bejelentésnek előjelei: a hó elején mutatta be az akkor még Facebook-vezér – jegyezzük meg, mától: Meta – a béta állapotban elérhető második, virtuális életet kínáló saját virtuális valóság univerzumot. Melyben felépíthető a felhasználó személyes digitális élete, hogy a közösségi oldal regisztráltjai általuk generált környezetben lehessenek együtt barátaikkal.

Olyan, mint egy disztópikus film

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón Zuckerberg arról beszélt, hogy a vállalat hogyan tekint a metaverzumra.

„Alapvetően úgy gondolunk a metaverzumra, mint a mobilinternet utódjára, abban az értelemben, hogy a mobilinternet nem váltott fel teljesen mindent, ami előtte volt” – mondta.

„Nem arról van szó, hogy a metaverzum teljesen felváltja az előtte lévő dolgokat. De ez a következő platform.

Fotó: Facebook

Hozzátette: „Mi úgy gondolkodunk róla, mint a megtestesült internetről. Tehát ahelyett, hogy az internetet vagy a dokumentumokat néznénk, a metaverzumban meghatározó lesz a jelenlét érzése. Olyan lesz, mintha tényleg ott lennénk egy másik emberrel vagy egy másik helyen.”

Amiben él, az egy termék

„A Facebook a világtörténelem egyik leggyakrabban használt terméke (...), de ez egyre kevésbé foglalja magában mindazt, amit csinálunk – fogalmazott Zuckerberg a Facebook Connectnek nevezett eseményen. Beszédében az alapító azt is kifejtette: reméli, hogy hamarosan egy „metaverzumot” működtető vállalatként tekintenek majd rájuk.

Egyelőre a felelősen gondolkozók egy része azonban még nem boldogság, hanem a botrányok színhelyeként tekintenek a Facebookra: a roppant sikeres cég mindig is rögös úton haladt, de talán sohasem övezte ténykedését annyi csúfság, mint a legutóbbi időkben.

Zuckerberg bizonyára nem véletlenül időzíthette mostanra a bejelentést, ugyanis szándékában állhat elterelni a figyelmet a közösségi óriás körül minap kialakult újabb botrányról.

A Facebook korábbi termékmenedzsere ugyanis egy október elején tartott szenátusi meghallgatáson azt állította: a Facebook és a tulajdonában lévő platformok ártanak a gyerekeknek,

és elősegítik a társadalom polarizálódását az Egyesült Államokban, a cég vezetői pedig nem hajlandók változtatni, mert fontosabbnak tartják nyereségüket a biztonsággal szemben.

Frances Haugen, a Facebook volt termékmenedzsere a szenátus meghallgatásán az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban
Fotó: Shawn Thew / MTI/EPA

Frances Haugen kijelentette: bár a technológiai óriás tisztában van azzal, hogy egyes tizenévesek számára nyilvánvaló károkat okoz az Instagram, mégsem lép fel kellő mértékben ez ellen. A félretájékoztatásról és az online felületeken észlelt gyűlöletkeltésről azt mondta, hogy a Facebook és platformjai gyengítik a demokráciát.

A Facebook korábbi termékmenedzsere olyan – több tízezer oldalnyi – belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek állítása szerint bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal.

A metaverzum csodás világa elfeledtetheti Haugent is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!