Szakemberek segítették

2021.06.21. 09:45

Környezettudatos böngésző bővítménnyel nyert a diákcsapat

Az EdisonKids és a Samsung közös kihívásán csakugyan a jövőformáló kezdeményezéseké volt a főszerep.

Forrás: Shutterstock

A hazánkban idén első alkalommal megrendezett Megoldások a holnapért kihívás négy hónapos projektidőszaka után

a Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium tanulói vihették haza a fődíjat.

A program az ország leginnovatívabb iskoláit, tanárait, illetve a 12 és 18 év közötti diákjait kereste, végül a Trois cent Soixante Croissants csapat megoldása bizonyult a legjobbnak. A Samsung és az EdisonKids szakértői az elmúlt hónapokban a diákokkal közösen fejlesztették a projekteket, amelyek sokfélesége remekül megmutatta, milyen széleskörű a fiatalok érdeklődése és milyen kreatívan gondolkoznak a technológiai fejlődésről, a tudatosságról vagy a közösségi életről.

Az ország egész területéről érkeztek jelentkezések a kihívására, amely a jövő feltalálóinak, vállalkozóinak és kutatóinak adott lehetőséget,

hogy élesben is kipróbálhassák magukat. A zsűri döntése alapján 27 csapat jutott az elődöntőbe, ahol több műhelymunka és folyamatos mentorálás után elkészíthették a projektjüket bemutató prezentációt. Az ötletek a legkülönfélébb helyi társadalmi, környezetvédelmi vagy személyes problémákra keresték a megoldást. A legjobb 8 közé végül

zaklatás elleni kezdeményezés, robotikai projekt, hulladékgyűjtést megreformáló és fenntarthatósági alkalmazás, tudatos vásárlást támogató böngésző-bővítmény, két otthoni tanulást segítő platform és közösségi kertekre építő mozgalom is bejutott.

A döntőbe jutott csapatok közül a zsűri a június 16-i élő megmérettetésen választotta ki a három dobogóst. A Dioxiday nevű böngészős bővítményt kidolgozó Croissants után az ezüstérmet a BánkiRobot egyedi fejlesztésű exoskeletonja kapta, a harmadik helyet pedig a Children of the Nature csapat érte el, közösségi ökokertészkedésre ösztönző kezdeményezésével.

A győztes csapat ötlete egy olyan különleges megoldás, amellyel az online vásárlás során azonnal környezetbarát alternatívákat ajánl, így ösztönözve a felhasználók tudatosságát. A csapat szerint a társadalom széles rétegét elérheti egy ilyen bővítmény, és hosszabb távon akár a fogyasztói szokásokat is megváltoztathatja.

A megmérettetés főszereplői a diákok és az ötleteik voltak, azonban minden csapatot végigkísért a döntőbe vezető úton egy-egy tanáruk az iskolájukból.

A Megoldások a holnapért emellett a szervezők számára is különleges, új tapasztalat volt, a Samsung szakemberei közül 8-an csatlakoztak az Edison csapat mentoraihoz és segítették tudásukkal a diákok munkáját.

A tervek minél alaposabb kidolgozásában a mentorok mellett a diákok segítségére volt még Meskó Bertalan jövőkutató, a kihívás fővédnöke, akihez egy online beszélgetés keretében fordulhattak kérdéseikkel, mellette pedig értékes segítséget kaptak Pais Pannitól és a Cellux design thinking csapatától, a prezentációjuk elkészítésében pedig Szerémi Péter kommunikációs trénertől is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!