Se veled

2021.04.23. 06:00

Firefox: ez nem áprilisi tréfa

A népszerű böngésző legutóbbi, 88-as verziója alapértelmezetten tiltja az idén ötven (50) éves File Transfer Protocol (FTP) használatát.

Forrás: Shutterstock

Nem hittük volna: az FTP 50 év után visszavonul

A File Transfer Protocol, vagy rövid nevén FTP TCP/IP hálózatokon – mint amilyen az internet is – történő állományátvitelre szolgáló szabvány. Gyakran van szükség arra, hogy valamilyen állományt hálózaton keresztül töltsünk le saját gépünkre, vagy egy állományt mások számára hozzáférhetővé tegyünk.

Erre alkalmas az FTP, ami lehetővé teszi a különböző operációs rendszerű gépek között is az információcserét. A világon nagy mennyiségű információforrás áll rendelkezésre, melyek letöltése ilyen módon megvalósítható. Manapság

az FTP kezdi elveszíteni jelentőségét a peer-to-peer protokollokkal szemben,

ugyanis bár az FTP protokollt fájlok letöltésére tervezték, a szervert nagyon leterheli, ha nagy méretű fájlt egyszerre sok kliens felé kell kiszolgálnia, ilyen feladatokra a fájlcserélő programok által használt eljárás sokkal alkalmasabb. Elavult tervezése miatt egyre inkább csak szükségmegoldásként használatos. Például nagyon sok apró fájl átvitele közben rendkívül gyenge hatékonysággal működik.

A File Transfer Protocol, vagy rövid nevén FTP protokollt

Abhay Bhushan fejlesztő tette közzé 1971. április 16-án, kicsit több mint 50 évvel ezelőtt.

1980-ig az FTP protokoll a NCP protokoll – a TCP/IP protokoll elődje – felett működött. Ezután a TCP/IP változat került publikálásra RFC 765 és RFC 959 hivatkozással 1980. júniusában, illetve 1985 októberében. Ezeket a fejlesztések továbbiak követték, így az 50 év alatt sok új képességgel is felruházták az FTP protokollt, mielőtt idén nyugdíjba vonult volna.

Egyre lassabb és bizonytalanabb

A nem biztonságos fájlátvitel okán, a visszaszorulás és a sebességi problémák miatt a böngészőkészítők is elkezdték kigyomlálni az FTP használat kódját a böngészőből. Egyelőre csak letiltásra került, magyarázatként a protokoll nem titkosított megvalósítását jelölte meg a Mozilla.

Teljes eltávolítása a kódból a 90-es verzióval következik be majd, június végén.

Az ftp:// URL-eket a böngésző külső protokollkezelők számára teszi elérhetővé, amelynek működése a beállítások között megváltoztatható.

A Firefox 89-es verziója várhatóan június elsején jelenik majd meg. A július sűrű lesz a Firefox felhasználóknak, mert a 90-es következő verzió még ugyanabban a hónapban megjelenik.

Borítóképünk illusztráció

Címkék#Firefox#FTP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!