Két hét múlva

2021.02.04. 15:17

Ilyen lesz a Marsra szállás: távolról részt vehetünk benne (videó)

Február 18-án a NASA Perseverance marsjárója leszáll a Vörös Bolygón.

Forrás: Shutterstock

Hogy fogalmat alkothassunk magunknak a távolságról: az űrhajó tavaly júliusban indult, s olyan messze van, hogy a két hét múlva várható landoláskor 11,5 perc késéssel érkeznek majd a jelek tőle a földi irányításhoz.

Magyar idő szerint nem is csütörtökön, hanem

pénteken hajnalban, 0:55-kor éri el a Marsot.

A Kitartás (angolul: Perseverance) robot marsjáró hőpajzs védelmében zuhan a ritkás marsi légkörbe mintegy 20 ezer km/ óra sebességgel. Ejtőernyő és motoros ereszkedés lassítja a rovert 2 másodperc per háromnegyed méteres tempóra, majd három kantárzsinóron ereszkedik le, hogy lágyan landoljon hat keréken.

A Marson nehéz leszállni: az eddigi küldetéseknek csak mintegy 40 százaléka volt sikeres. A Kitartás pedig az ötödik NASA-rover, amelyik megpróbál leszállni a Marson.

Fotó: NASA

Az élő közvetítés már előbb, hamarosan itt elindul, a teljes időtábla itt olvasható, a leszállást pedig videón lehet majd élőben követni.

https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=o9H1gVC5lEo

Leszállás a Jezero-kráternél

A rover új otthona a mintegy 45 kilométer széles Jezero-kráter lesz, közvetlenül a marsi egyenlítőtől északra.

A Jezero-ban 3,5 milliárd évvel ezelőtt még tó hullámzott, ezért tudósok szerint az egyik legideálisabb hely az ősi mikrobiális élet bizonyítékainak megtalálásához. Ha az élet valahol is létezik a Földön kívül a Naprendszerünkben, akkor valószínűleg éppen a Jezero-kráterben van.

A fő kérdés, amelyre a Perseverance próbál választ adni:

volt-e valaha ősi élet a Marson?

Megválaszolásához összegyűjti és tárolja a kőzet- és talajmintákat, hogy egy teljes marsi év – 687 földi nap – után visszatérjen velük a Földre.

Munkájában segíti az Ingenuity (Találékonyság) nevű kísérleti Mars-helikopter. Ha a napenergiával hajtott, 2 kilogramm súlyú helikopter túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni levegőből végzett vizsgálatokkal.

Az Ingenuity lehet az első eszköz, amely idegen bolygón repül.

Perseverance (alatta, előtte az Ingenuity)
Fotó: NASA

A tervek szerint a NASA 2024-re asztronautákkal érkezik a Marsra, megkezdve az első emberi legénységgel operáló missziót a vörös bolygón.

Hogyan izgulhatunk a távolból a misszióért?

Itt még lehet szerezni játékos beszállójegyet – azaz Boarding Passt, mint egy repülőre, hogy a nevünk a Marsra jusson.

PDF-fájlban letölthető a Mars Perseverance leszállásához készített interaktív csomag.

Vicces fotókon virtuálisan fel is küldhetjük magunkat, ismerőseinket a Marsra: mint a fenti képen látható, bárkit a Mars felszínére varázsolhatunk ezen az oldalon.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!