Erre vigyázzunk!

2020.12.05. 15:00

Olyan, mint egy Zoom üzenet, valójában hatalmas átverés

A népszerű Zoom programot használja kapcsolattartásra? Figyeljen, mihez kapcsolódik!

Forrás: Shutterstock

Hogyan működik ez az átverés?

Például kapunk egy e-mailt, szöveges üzenetet vagy chaten érkező levelet, amin a Zoom logója látható, és benne például valami ilyesmi:

„A Zoom-fiókját felfüggesztettük. Kattintson ide az újra aktiválásához”, vagy „Kihagyott egy megbeszélést, kattintson ide a részletek és az ütemezés megtekintéséhez.”

Gyakori az a „megoldás” is, amelyben az üzenetben egyszerűen csak üdvözöl minket a népszerű platform, és kéri, hogy kattintsunk egy linkre a fiók aktiválásához.

Csalók csak az első hullám vége felé, április végétől május elejéig több mint 2449 Zoommal kapcsolatos domaint regisztráltak.

Például ezekről a megtévesztő, részben a Zoom nevét használó oldalakról küldenek e-mailt, amelyek első látszatra olyanok, mintha a hivatalos videokonferencia-szolgáltatótól származnának.

Arra számítanak, hogy a címzett automatikusan rákattint a levelükben szereplő linkre. Egyetlen katt, és máris rosszindulatú programot tölthetnek le az áldozat számítógépére, vagy olyan áloldalra jutunk, amelyik a bejelentkezési adatok megadását kéri.

Miként lehet elkerülni az adathalász csalásokat?

Ne kapkodjunk, ellenőrizzük gondosan a feladó adatait. A Zoom hivatalosan csakis a Zoom.com és a Zoom.us domainról ír: ha a domain kinézete hasonló, de nem tökéletesen azonos, akkor valószínűleg átveréssel van dolgunk.

Soha ne kattintsunk a kéretlen e-mailekben található linkekre – ez nem csak a Zoom esetében követendő tanács!

Az adathalász csalások legismertebb forgatókönyve, hogy egy gyanútlan személy kattint az e-mailben elküldött linkre vagy fájlra, amely veszélyes rosszindulatú programokat tölt le számítógépre, mobilra.

Ha kéretlen e-mailt kap, és nem biztos abban, hogy valójában kitől származik, előbb ellenőrizzen, ne kattintson rögtön az esetleges linkekre, fájlokra vagy képekre.

Fontos, hogy közvetlenül a saját eszközünkön, magunk írjuk be a domaint! Ha e-mail érkezik, hogy valami gond van a fiókunkkal, lépjünk kapcsolatba közvetlenül az illető céggel. Lépjünk a hivatalos weboldalra, írjuk be a nevét a böngészőbe, és keressük meg a „Kapcsolatfelvétel az ügyfélszolgálattal” menüpontot a segítségért.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!