Magánélet

2020.08.04. 17:32

Láthatatlan maszk rejtheti el az arcunkat a figyelő szemek elől

Kijátssza a neten mindenütt képeket gyűjtögető és azonosító programokat a most kifejlesztett szoftver.

Forrás: Shutterstock

A magánéletet veszélyeztető, egyik legnyilvánvalóbb fenyegetést a különféle arcfelismerő programokkal felépített, hatalmas adatbázisok jelentik. Ezeket különféle, például kereskedelmi célból, vagy bűnüldözésre hivatkozva – csakis a mi érdekünkben – építik.

Ilyen gyűjtögető cég például a hírhedt Clearview AI, amely saját állítása szerint hárommilliárd arcképet gyűjtött olyan oldalakról, mint a Facebook, YouTube, Venmo, Instagram, Twitter. A Clearview segítségével be lehet azonosítani az arcunkat – anélkül, hogy bármikor is hatósági nyilvántartáshoz kellene fordulniuk.

A Chicagói Egyetem Sand Lab kutatói kifejlesztették a szoftveres megoldást, amivel megvédhetőek fotóink az adatbázisépítők elől. A megoldás az itt közzétett Fawkes szoftver.

Nevét Guy Fawkes, római katolikus angol összeesküvő sugallta, aki az igazság bajnokaként tűnt fel rajzfilmekben és filmes feldolgozásokban is.

A program mesterséges intelligencia felhasználásával finoman és szinte észrevehetetlenül

úgy megváltoztatja a képet, hogy az felismerhetetlenné válik az arcfelismerő szoftvereknek, míg az emberi szem változatlanul értelmezni tudja.

A fejlesztők alábbi képén balra látható az eredeti kép, jobbra pedig a maszkolt, amire ráengedték a Fawkes programot.

A Fawkest a jövőben alkalmazó felhasználók nyugodtan megoszthatják a képeiket, szelfijüket: az arcfelismerők zátonyra futnak a láthatatlan maszk által védett fotókon.

A program algoritmusai a The Verge tudósítása szerint sikeresen elhárították tech óriások arcfelismerő szoftvereit, köztük a Microsoft (Azure Face), az Amazon (Rekognition), vagy a Face ++ nevű kínai vállalatét.

Az itt ingyen beszerezhető, július végén megjelent új Fawkes Windows és Mac gépeken futtatható, s már több mint százezer alkalommal töltötték le.

A program ugyan pár percig bajlódik, míg feldolgoz egy eredeti képet, de változtatásai diszkrétek, többnyire szinte láthatatlanok.

Persze nem csodaszer, hiszen csak a jövőben közzétett képeket védi, ami már bekerült az adatbázisokra, azokon nem segíthet.

És hiába ingyenes, aki legyint az ilyen problémákra, nem fogja telepíteni: a megoldás talán az lenne, ha a Facebook, s társai integrálnák a programjaikba: ezzel védenék-maszkolnák valamennyiünk védelmében az oldalaikon heverő, milliárdnyi közzétett fotót.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!