Járvány

2020.03.16. 06:00

Csaló e-mailek jönnek a WHO nevében a koronavírusról

Álhírekkel bombázzák a gyanútlan internetezőket, hogy kihasználják őket.

Forrás: Shutterstock

Először különböző termékeket, így maszkokat kínáló spamek bukkantak fel. Majd jöttek a csaló e-mailek adathalász célokkal és rosszindulatú mellékletekkel. A legutóbbi spam akció során a WHO-t megtévesztően utánzó levelek érkeztek.

A félelemre rájátszó kiberbűnözők felismerték és kihasználják, hogy az Egészségügyi Világszervezetet a koronavírusról szóló megbízható információk forrásaként tartják számon – mondta el Tatjana Serbakova, a Kaspersky senior webtartalom elemzője.

A felhasználók e-maileket kapnak látszólag az Egészségügyi Világszervezettől (WHO), amelyek a koronavírus-fertőzést megakadályozó biztonsági intézkedésekről ígérnek tartalmat.

Amint a felhasználó rákattint az e-mailben található linkre, egy adathalász weboldalra kerül, és személyes adatok megosztását kérik tőle, ami végül kiberbűnözők kezébe jut.

Ez az átverés sokkal jobban beválik, mint a korábban megismert Világbanktól vagy IMF-től érkező támogatásokat ígérő e-mailek.

Biztonságuk érdekében azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy alaposan tanulmányozzák az emailek tartalmát és csak megbízható források esetén vegyék komolyan a levelet.

Ha a vírus elleni vakcinát ajánlanak vagy valami mágikus védekezési módszert, akkor az valószínűleg átverés.

Ez különösen igaz akkor, ha a levél feladója arra kéri, hogy kattintson egy linkre és ossza meg személyes adatait, vagy éppen nyisson ki egy mellékletet. Mindig duplán ellenőrizzük a feladó email címét, mert a csalók gyakran ingyenes levélküldő szolgáltatást használnak, vagy közük sincs az általuk említett szervezethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!