internet

2019.12.01. 22:22

Tiltani fogja az ujjlenyomatozást a Firefox

Futótűzként terjed a netezők követésének új módja.

Forrás: Shutterstock

Mostanra jó eséllyel senki számára sem titok, hogy a reklámcégek és a közösségi hálózatok mindenkit követni és profilozni próbálnak az interneten, ezzel relevánsabbá téve a számukra megjelenített reklámokat. Régebben a böngészőkbe lementett adatcsomagokon (sütiken) keresztül próbálták egyedi azonosítókkal ellátni a netezőket, ám az elmúlt években a böngészők készítői elkezdtek fellépni a praktika ellen – írja az Origo.

Emiatt a netezőket követni próbáló cégek új megoldásra álltak át, a meglátogatott webhelyekbe beágyazott kódjaik az egyedi ismertetőjegyeik alapján ujjlenyomatozni próbálják a felhasználók számítógépeit és mobileszközeit.

Ehhez többféle módszert is segítségül hívhatnak, a legnagyobb pontosság érdekében általában több lehetőséget kombinálnak.

Az elképzelés meglepően jól működik, éppen ezért is a Mozilla már 2015-ben beépített ellene egy védelmet a Firefoxba, ám alapértelmezetten ez jelenleg nem aktív. Hamarosan viszont az lesz, a várhatóan 2020. január 7-én érkező Firefox 72-től gyárilag bekapcsolja a Mozilla, ezzel kibabrálva a netezők szokásai iránt titokban leselkedő cégekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!