„Szép” kilátások 2020-ra

2019.12.12. 13:35

Célkeresztben a pénzügyi technológia, a mobil bankolás és az e-kereskedelem

Az új évben a pénzügyi motivációjú kibertámadók a befektetési alkalmazásokat, az online pénzügyi adatfeldolgozó rendszereket és a feltörekvő kriptovalutákat kezdhetik célba venni, emellett térítés ellenében hozzáférést biztosíthatnak a banki infrastruktúrákhoz, továbbá a mobilbanki malware-ek új válfajait fejleszthetik ki kiszivárgott forráskód alapján.

Forrás: Shutterstock

Ezek a Kaspersky főbb előrejelzései a fenyegetési környezet várható alakulásáról a pénzügyi szektorban.

A pénzügyi kiberfenyegetéseket a legveszélyesebb fenyegetések közé szokták sorolni, mivel általában közvetlen pénzügyi veszteséget eredményeznek az áldozatok számára.

A 2019-es évben jelentős fejlemények következtek be az iparágban, és emellett a pénzügyi támadók módszereiben is.

A legfontosabbak előrejelzések:

• Támadás alatt a pénzügyi technológia (fintech). A mobil befektetési alkalmazások világszerte egyre népszerűbbek a felhasználók körében. Ezt a trendet természetesen a kiberbűnözők sem fogják figyelmen kívül hagyni 2020-ban.

Sajnos nem mindegyik app alkalmazza a legjobb biztonsági gyakorlatokat, például a többfaktoros hitelesítést vagy az app csatlakoztatásának védelmét, és ez megnyithatja az utat a kiberbűnözők előtt az ilyen alkalmazások használóinak megtámadásához.

• Új mobilbanki trójai vírusok. A földalatti fórumok vizsgálata és megfigyelése alapján a Kaspersky arra a megállapításra jutott, hogy egyes népszerű mobilbanki trójai vírusok forráskódja már ténylegesen kiszivárgott a nyilvánosság elé.

A malware-forráskódok (pl. Zeus, SpyEye) kiszivárgásával járó korábbi hasonló esetek eredményeképpen megnőtt az említett trójai vírusok új variációinak száma. Ez a minta 2020-ban is megismétlődhet.

• Térítés ellenében biztosított hozzáférés a banki infrastruktúrákhoz és bankok elleni zsarolóvírus-támadások. A Kaspersky szakemberei 2020-ban a banki hálózatokhoz való hozzáférés bűnözők közötti értékesítésére szakosodott csoportok tevékenységének fokozódására számítanak mind az afrikai és az ázsiai régióban, mind pedig Kelet-Európában.

Az elsődleges célpontok a kis bankok, valamint a nagy szereplők által a közelmúltban felvásárolt pénzügyi szervezetek lehetnek, amelyek az anyavállalataik szabványai szerint építik újjá a kiberbiztonsági rendszerüket. Emellett arra is számítani lehet, hogy ugyanezek a bankok célzott zsarolóvírus-támadások áldozataiul esnek, mivel a bankok azon szervezetek közé tartoznak, amelyek inkább kifizetik a váltságdíjat, mint sem hogy beletörődjenek az adatok elvesztésébe.

• Magecart-támadások 3.0: egyre több kiberbűnözői csoport veszi majd célba az online fizetés-feldolgozó rendszereket. Az elmúlt néhány évben óriási népszerűségre tett szert a támadók körében az úgynevezett JS-lefölözés (a fizetési kártyák adatainak az online áruházaktól való ellopására használt módszer).

A kutatók jelenleg legalább 10 olyan különböző szereplőről tudnak, akik ilyen támadásokat hajtanak végre, és a szakemberek szerint ez a szám jövőre még tovább nőhet. A legveszélyesebb támadásokra a szolgáltatásokat nyújtó (pl. az e-kereskedelmet szolgáltatásként nyújtó) vállalatok számíthatnak, ami több ezer céget sodorhat veszélybe.

Egészségügy, felhőszoftver, telekommunikáció

A pénzügyi szektor mellett a Kaspersky kutatói más iparágakról is megállapították, hogy új biztonsági vonatkozású kihívásokkal kell majd szembenézniük a következő évben:

• Az egészségügyi szektor számára azt tanácsolják, hogy koncentráljanak az egészségügyi nyilvántartások és a hálózatba kapcsolt egészségügyi eszközök védelmére, mivel ezek a támadók célpontjává válhatnak.

• A nagyvállalatok biztonsági csapatainak a felhőinfrastruktúrára kell kiemelt figyelmet fordítaniuk, továbbá a bennfentesek vállalati hálózathoz való hozzáférése jelentette növekvő kockázatot is kezelniük kell. Vannak ugyanis olyan bűnözői csoportok, amelyek a bennfentesek különféle technikákkal (pl. zsarolással) történő toborzására szakosodtak.

• A telekommunikációs szektornak és a mobilkommunikációt nagy mértékben használó többi iparágnak fel kell készülnie azon kockázatok felmérésére és kezelésére, amelyeket az 5G technológia 2020-tól kezdődően várható szélesebb körű alkalmazása hoz majd magával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!