Tesztidőszakban

2019.07.21. 08:00

Hamarosan kész a vakokat segítő mobilapp

A vak és gyengénlátó emberek önálló életvitelét segíti a Távszem nevű szolgáltatás.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára, Fülöp Attila szerdán az M1 aktuális csatornán azt mondta,

ha a vakok és gyengénlátók olyan problémával találkoznak, amelynek megoldásához látni kell,

akkor a Távszem applikációval operátorokat hívhatnak fel, akik telefonkamerán keresztül látnak a felhasználók helyett, és segítenek a felvetődő problémák megoldásában.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének központjában a tesztidőszakban

napi 24 órában 13 jól képzett operátor várja a hívásokat

– fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: a kormány célja, hogy az akadálymentesítés jegyében használjuk az információs, kommunikációs eszközök nyújtotta lehetőségeket, ezért az applikáció tesztidőszakának kezdetével 800 látássérült kapott okostelefont.

A fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása gazdasági, sőt stratégiai kérdés, az arra szánt energiával az önálló életvitelükhöz a lehető legtöbbet lehet adni – közölte az államtitkár.

Fülöp Attila a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kitért a siketek segítésére kezdődött fejlesztésekre is, emlékeztetve arra: a nem hallóknak vagy rosszul hallóknak távolban lévő jelnyelvi tolmácsok segítenek a mindennapokban a Kontakt nevű applikáción keresztül.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!