Gyors segítségnyújtás

2019.04.06. 18:00

Orvosi mintákat drónokkal szállítanak

Elindult az első, az amerikai légügyi felügyelet által jóváhagyott rutinszerű drónkiszállítás.

Fotó: Shutterstock

A UPS úttörő logisztikai szolgáltatást jelentett be, amely lehetővé teszi az orvosi minták pilóta nélküli drónokon történő kiszállítását.

A megoldást az autonóm drón-technológiák vezetőjével, a Matternettel együttműködve indították el. A pilótaprojektnek számító program Észak-Karolina államának fővárosában, Raleigh-ben, a WakeMed kórházában, a Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) és Észak-Karolina Közlekedési Hivatalának (NCDOT) felügyelete mellett zajlik.

Jelenleg az orvosi minták többsége a WakeMed egészségügyi rendszerében futár autókkal történik.

Gyorsabb lesz és kevesebbe kerül

A drónok alkalmazásával lehetőség nyílik az igény szerinti, akár egynapos szállításra, a késések elkerülésére, az orvosi szállítás hatékonyságának növelésére, a potenciális életmentő vizsgálatok gyors elvégzésére, és mindezt alacsonyabb költségek mellett.

A mostani bevezetést egy több mint féléves tesztsorozat előzte meg az FAA pilóta nélküli légijármű-rendszerintegrációs kísérleti programjának keretében.

Quadcopter szállít akár húsz kilométerre

A program a Matternet M2-es quadcopterét használja, amely újratölthető lítium-ion akkumulátorral üzemel, a hasznos terhelhetősége közel 2,5 kg és több mint 20 km távolságra is képes elszállítani az orvosi küldeményt.

A WakeMed program során a szakemberek orvosi mintát – például vérmintát – töltenek egy biztonságos dróntartályba.

A drón speciálisan kiképzett távoli pilóta felügyelete mellett, előre meghatározott repülési útvonal mentén szállítja el azt a WakeMed fő kórházi és központi patológiás laboratóriumában található rögzített leszállóhelyre.

A UPS a GAVI-val és a Zipline-nal közösen 2016-ban szállított először vérkészítményeket Ruanda elszigetelt részeire. A Matternet csapata Svájcban már több mint háromezer járatot juttatott célba az egészségügyi rendszerek szolgálatában.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!