Úttörő lépés

2019.03.28. 16:05

Az agyat utánozzák számítógépes szimulációval

Az agysejtek formáinak matematikai úton történő leírására és osztályozására dolgoztak ki új módszert a Blue Brain Project svájci agykutatási kezdeményezés tudósai.

Forrás: Shutterstock

Ezzel létrehozták az agy sejtjei és azok funkciói formális katalógusának alapjait.

Csaknem száz éve próbálkoznak azzal a kutatók, hogy meghatározzák és ugyanúgy leírják a sejteket, ahogyan Darwin leírta az állat-és növényfajokat.

Matematikai algoritmust fejlesztettek ki

A Blue Brain Project egy olyan matematikai algoritmust fejlesztett ki, mellyel objektív módon osztályozhatóak az agy idegsejtjeinek formái – mondta Henry Markram, a projekt alapítója, a Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) kutatója.

Ez nagyon fontos lépés az agy idegsejtjeinek sztenderd rendszere, funkciójuk és a különböző betegségekben játszott szerepük leírása felé.

Száz éve leírták, még sincs egységes álláspont

A Lida Kanari vezette kutatócsoport egy algoritmust fejlesztett ki, mellyel meghatározhatók az úgynevezett piramissejtek különböző formái. Ez a különösen nagy sejttípus alkotja a neocortex, vagyis új agykéreg – az agykéreg multiszenzoros és motorikus része – idegsejtjeinek nagy részét.

Bár Ramon y Cajal spanyol orvos és hisztológus több mint száz éve leírta az első piramissejteket, eddig a kutatók nem tudtak megegyezni ezen sejtek különböző típusainak rendszerezésében.

Az agyat fogják utánozni számítógéppel

A Blue Brain tanulmány egy objektív osztályozás segítségével először mutatta ki, hogy a patkányok szomatoszenzoros agykérgében 17 különböző típusú piramissejt található. Erről a Cerebral Cortex című szaklapban számoltak be.

Az algoritmus az úgynevezett algebrai topológián alapszik, a sejtek elágazódásait veszi figyelembe a csoportosításhoz. A topológiai osztályozás az agysejtek különböző fajtáit jellemző kifejeződéseikkel együtt sorolja csoportokba.

Az eredmények fontos alapot jelenthetnek a Blue Brain Project hosszú távú célja szempontjából: az agyat kívánják számítógépes szimulációval utánozni.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!