Dég

2014.10.06. 14:50

Napelemek, új rendezvénytér, felújított tornaterem: 200 milliónyi fejlesztés

Dég - Jelentősen megváltozott Dég látképe: összesen kétszáz millió forintot tudtak költeni a faluközpontra, az iskolára, új közösségi térre, és napelemekre is.

Házi Péter

A dégi iskola rendezvényterme zsúfolásig telt szombaton: egy prezentáció keretében mutatták be azt a tíz fejlesztést, amelyek most, vagy az elmúlt hónapban fejeződtek be a településen. Gárdonyi Sándorné polgármester hangsúlyozta, olyan felújításokat igyekeztek elvégezni, amelyek a közösség erősödését segítik.

A faluközpont bronzfejes ivókutat, kiülőket, térkövet kapott. Fotó: Házi Péter

Ezért alakítottak ki szabadtéri rendezvényteret és parkot a településre bevezető út mellett, ezért újították fel 10 millióból a tornatermet és a vizesblokkokat és ezért kapott új arculatot a faluközpont. Az utóbbi, 32 milliós beruházás eredményeként a református templom környéke megújult, bronzfejes ivókút, esztétikus térkő, rusztikus téglaburkolatok díszítik a központot, ahol a fiataloknak szóló beülős beszélgetőhelyeket is kialakítottak és új buszváró is szolgálja a kényelemet.

Az egyik legizgalmasabb az 56 millióból megvalósult napelemes rendszer, amely 40 ezer kilowattóra áramot termel, a hivatal és az iskola áramfogyasztásának felét! Három új aprítékos kazán is segíti az intézmények rezsijének csökkentését. Megújult a polgármesteri hivatal, 7,5 kilométer járdát újítottak fel saját gyártású térkővel és még hosszasan lehetne folytatni a sort.

Varga Gábor, a körzet országgyűlési képviselője gratulált a jól átgondolt pályázatokhoz, amelyekben sokat segített a Mezőföld Helyi Közösség Egyesület Tóth Terézia vezetésével. A képviselő hangsúlyozta, komoly tervei vannak a kormányzatnak a dégi kastéllyal, szeretnék a felújítást hamarosan elkezdeni és a funkcióját megtalálni. Szükséges egy külön bekötőutat is építeni a 64-es útról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!