Csákvár

2016.11.15. 14:37

Utazás az időben - fosztás és ének, prósza és fosztófa a csákvári foglalkozáson

Csákvár – Lábbal törték a kukoricát, csuhéból készült táskát hoztak és fosztófát használtak a gyerekek a Nagymamák, nagypapák, unokák programon.

Idén is megtartotta Márton-nappal egybekötött kedves hangulatú „Nagymamák, nagypapák, unokák” című programját a Vértes Múzeum Baráti Köre Egyesület az általános iskolás honismereti szakkörösök számára.  Felelevenítették a kukoricafosztás hagyományát, Kunstár Béla, a szakkör vezetője mesélt Márton napjáról, majd a kukoricafosztás hagyományairól, szokásairól is. Kiderült, hogyan kell lábbal kukoricát törni, Feri nagypapa elhozta a fosztófát és megtanította annak használatát. Erzsi nagymama kukoricacsuhéból készült kislánykori táskáját mutatta meg a gyerekeknek, amit több, mint 100 évvel ezelőtt az ő nagymamája készített.

A két világ összeért egy rövid időre...

A gyerekek örömmel fosztották a kukoricát, élvezettel énekelték a libás és kukoricás dalokat a Harangvirág dalkörösökkel. Akár csak pár évtizeddel korábban nagymamájuk tette. Kiválasztották a legegészségesebb csöveket és ezekből megfonták a jövő évi vetőmagnak valót. Amikor már minden kukorica a vékába, majd onnan a kukorica góréba került, elővették a kukoricaszárat és hegedűket készítettek belőle. Boldogan vitték haza, miután elfogyasztották Jutka mama kukoricaprószáját, ami bizony ismeretlen étel volt a gyerekek, de még a fiatalabb nagymamák számára is. A receptjét gyorsan leírták. Vidáman mondták a végén, Luca napján találkozunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!